Volledig scherm
© Lars Smook

‘Nul lekkages’ AkzoNobel lijkt utopie

ENSCHEDE - De ambitie van AkzoNobel om in 2017 uit te komen op ‘nul’ lekkages lijkt een utopie. Dinsdagmiddag was er wederom een incident, deze keer aan de Beckumerstraat in Enschede, waarbij 100 liter olie weglekte. D66 Enschede pleit voor een raadsonderzoek.

Uit een overzicht, dat door De Twentsche Courant Tubantia bij het Staatstoezicht op de Mijnen is opgevraagd, blijkt dat er sinds 1995 67 incidenten geweest zijn waarbij pekel, brak water of slurry is weggelekt. In 11 gevallen was sprake van een olielekkage. Sinds de grote pekellekkage van 3 juli blijken er al weer vier andere lekkages geweest te zijn, die van dinsdag niet meegeteld. Van die vier is bij de gemeente Enschede geen melding gemaakt door AkzoNobel.

In een reactie zegt AkzoNobel dat lekkages gemeld worden aan de gemeente waar de lekkage zich heeft voorgedaan. Dat zou dus in deze vier gevallen de gemeente Hengelo moeten zijn.

Impact
De olielekkages, die vanwege de impact op het milieu als meest ernstig, worden gezien, variëren in omvang. Van minder dan een liter (55 gram) tot 500-1.000 liter, gemeld op 27 december 2011. In het overzicht, dat hierboven te downloaden is, ontbreken nog de locaties. Ook is niet in alle gevallen de hoeveelheid weggelekte vloeistof vermeld. Volgens SodM omdat deze informatie niet meer voor handen is.

AkzoNobel sprak in augustus uit te streven naar nul lekkages in 2017. Die ambitie werd bekendgemaakt nadat het bedrijf, na enkele grote en laat ontdekte lekkages, onder verscherpt toezicht kwam te staan van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Ondanks de lange lijst van incidenten noemt SodM de ambitie van AkzoNobel ‘een realistisch streefbeeld’. ,,In ieder geval een situatie die SodM ook nastreeft”, aldus een woordvoerder. ,,Maar er moet nog veel gebeuren, dat is duidelijk.”

Gebrekkige communicatie
D66-raadslid Vic van Dijk valt vooral over de gebrekkige communicatie door AkzoNObel: ,,Cynisch gezegd vind ik dat AkzoNobel zijn communicatie heeft verbeterd. AkzoNobel is van helemaal geen communicatie naar grofweg 1x per maand communiceren gegaan. Maar dat is nog niet voldoende. AkzoNobel moet meteen, onverwijld, lekkages melden in het openbaar.” Hij pleit nu voor een raadsonderzoek naar de communicatie tussen de gemeente, AkzoNobel en SodM.

De olielekkage bij een boring van AkzoNobel aan de Beckumerstraat in Enschede was dinsdagmiddag rond twee uur. Er lekte honderd liter ‘afdekolie’ weg, die als hulpmiddel bij de zoutwinning wordt gebruikt. De lekkage trad niet op in een kapotte pijpleiding, zoals eerder het geval was aan de Zwartevennenweg, maar doordat een slangkoppeling los schoot. De olie verontreinigde een oppervlak van circa tien vierkante meter en wordt opgeruimd. De lekkage is aan de gemeenteraad van Enschede gemeld.