Volledig scherm
Ruud de Jong en Ico Jongerden (met petje) bij de Mariastuw. © Emiel Muijderman

Ondernemers protesteren tegen ballenlijnen in Loolee die kanovaren minder leuk maken

ALMELO - Waterschap Vechtstromen zet elf stuwen af met bal­lenlijnen. Het is veiliger, maar minder leuk voor kanovaarders. Ondernemers protesteren.

Zo is Ico Jongerden, eigenaar van Bui­tensport Twente een beetje boos over de bal­lenlijn die over de volle breedte van de Loolee is gespannen. De staalkabel moet verhinderen dat kanovaarders de stuw in het ri­viertje net buiten Almelo via de glijgoot kunnen ‘nemen.’ Water­schap Vechtstromen heeft twee kleine steigers aangelegd.

Over land slepen
Waar kanovaarders tot voor kort de ‘rutschbaan’ nog af konden moeten ze nu de boot uit en de kano over een afstand van zo’n kleine 100 meter over land sle­pen. Dit tot frustratie van kano­verhuurder Jongerden. „Er is geen overleg geweest”, zegt hij.

Safety slick
De ondernemer heeft er begrip voor dat het waterschap veiligheids­maatregelen neemt. „Maar ze had­den het met me moeten overleg­gen.” Volgens hem zijn er ook andere manieren om de stuw veiliger te maken. Hij toont een tekening van een zogeten safety slick. Een soort voorziening die onder water aan de onderzijde van de stuw wordt aangebracht. Die safety slick voor­komt sterke stroming en maakt de stuw veilig.

Eindpunt
Jongerden krijgt bijval van Ruud de Jong, eigenaar van café België. Zijn horecazaak in hartje Almelo fungeert regelmatig als eindpunt van kanotochten die Buitensport Twente organiseert. De kroegbaas vindt het ook een slechte zaak dat de glijgoot in de stuw verboden terrein is voor kanovaarders. „Dat is juist wat mensen mooi vin­den.”

Glijgoten
Jongerden hoopt dat het nog niet te laat is. Want de onderne­mer uit Zenderen vermoedt dat Vechtstromen de ballenlijnen en steigers ook bij andere stuwen wil aanbrengen. Hij ziet liever dat de glijgoten in andere stuwen kunnen worden gebruikt. De bal­lenlijn haalt een deel van het spek­takel voor kanovaarders weg.