Onrust om psychiatrische patiënten

De kans op incidenten met psychiatrische patiënten neemt toe. „We moeten rekening houden met rumoeriger tijden.”

ENSCHEDE Geneesheer-directeur Henk van den Berg van Mediant voorspelt een toename van incidenten met psychiatrische patiënte. „We moeten rekening houden met een rumoeriger tijd”, zegt de baas van de grootste instelling voor psychiatrie in Twente.

Het is voor het eerst dat Van den Berg openhartig vertelt over veranderingen in de tijdgeest en de gevolgen voor psychiatrische patiënten. Aanleiding is het neersteken van een wijkagent in Borne door een patiënt van Mediant, die zorg weigerde.
De toename van incidenten komt door een afname van verdraagzaamheid en een sneller uiten van frustraties. Dat zit volgens Van den Berg in de hele samenleving en dus ook bij patiënten, die zich vanwege hun stoornis nog minder kunnen beheersen.
Vanwege bezuinigingen is het moment aangebroken ‘dat niet meer alles kan’. Van den Berg: "Ik zie dat we straks dingen minder uitgebreid kunnen doen. Voor de zwaarste categorie zijn we er altijd. Maar patiënten met minder ernstige klachten moeten wellicht langer wachten.”
Van den Berg voorziet dat mensen eerder uit het ziekenhuis weg moeten, zodra hun gedrag is verbeterd en het gevaar geweken. „Als de behandeling klaar is, maar mensen hebben nog geen eigen huis, kunnen ze toch niet bij Mediant blijven. We zijn geen opvang voor daklozen. Iemand die in een psychose raakt door drugs, zullen we ontslaan zodra de psychose over is. Ook al weten we dat hij zo weer drugs gebruikt.”
Van den Berg kijkt dan niet alleen naar de patiënt als veroorzaker. „Onze patiënten zijn vaker het slachtoffer van geweld dan pleger”, zegt Van den Berg.


Lees meer in De Twentsche Courant Tubantia van vrijdag of in onze iPad app!