Volledig scherm

Oproep voor tien extra rustpunten

HOLTEN - Het initiatief voor rustpunten in het Sallandse buitengebied breidt uit. Na Deventer, Raalte en Olst-Wijhe sluit Rijssen-Holten zich er nu ook bij aan.

In de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe zijn inmiddels al zo'n vijftig plekken waar wandelaars en fietsers terecht kunnen om wat te drinken en/of uit te rusten. De rustpunten bevinden zich veelal bij boerderijen of bijzondere gebouwen in het buitengebied, meestal in de buurt van populaire wandel- of fietsroutes. In de regel gaat het om zelfbediening: klanten kunnen zelf koffie, thee of wat fris pakken en geld achterlaten. Een rustpunt is herkenbaar aan een bord aan de weg.

Een (vrijwillige) bijdrage in de kosten kunnen de bezoekers kwijt in het 'offerblok' bij het rustpunt. Het staat de eigenaren van een rustpunt vrij om bijvoorbeeld agrarische (streek)producten te verkopen. Ook kan bij een rustpunt verwezen worden naar nabijgelegen horecabedrijven en/of toeristische trekpleisters.

Holten heeft al twee van zulke rustpunten, maar dat moeten er méér worden. De gemeente roept inwoners in het buitengebied van Holten én Rijssen nu ook op een rustpunt in te richten voor fietsers en wandelaars. Inwoners die mee willen werken, kunnen zich tot 1 maart aanmelden. Vooralsnog mikt de gemeente Rijssen-Holten op tien rustpunten.

De rustpunthouder krijgt de basisset van twee banken en een picknicktafel voor tenminste een jaar in bruikleen. Daarna kan worden verlengd of door een van beide partijen worden opgezegd.

De aanvragen worden beoordeeld en toegekend door een medewerker van de gemeente, samen met de taakgroepleden van rustpunten. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar spreiding en datum van aanmelding. Bovendien gaat de voorkeur uit naar rustpunten bij agrarische bedrijven en interessante gebouwen.

De rustpunten zijn in Salland inmiddels een bekend fenomeen. Er zijn er ook twee in Holten: op de boerderij van de familie Kettelaar aan de Beusebergerweg, en bij de familie Torneman aan de Okkenbroeksweg.

De Stichting Recreatie Deventer Buiten heeft een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor duurzaam eiken meubilair bij de rustpunten. Het winnende ontwerp wordt door de Stichting IJssellandschap beloond met 1.000 euro.

Bewoners van het buitengebied die een rustpunt willen inrichten, kunnen zich voor 1 maart aanmelden. Dat kan schriftelijk: Rustpunten, Oostermaatsdijk, 7434 PL Lettele of via de website van de stichting Recreatie Deventer.

- www.rustpunt.nu