Volledig scherm

Opstelten vol gas naar nieuw arrondissement Overijssel

ALMELO - Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de wetswijziging klaar die moet leiden tot de vorming van de arrondissementen Overijssel en Gelderland. Het wijzigingsvoorstel gaat nu ter toetsing naar de Raad van State. “Wij hebben de zomer goed gebruikt”, zei de minister dinsdag in Almelo.

Opstelten bezocht de rechtbanken in Almelo en Apeldoorn, nadat hij vorige week al in Arnhem was geweest. Hij reageerde op de onrust op de werkvloer over de toekomst van de rechtbanken in beide provincies. De onrust gaat over de gevolgen van de herindeling van de gerechtelijke kaart.

Bij die herziening die per 1 januari ingaat, wordt het aantal arrondissementen teruggebracht van 19 naar 10. Arronddissement Almelo zou onderdeel worden van ‘Oost Nederland’, het grootste rechtsgebied in het land.

Protesten leidden enkele maanden geleden tot een motie op de herzieningswet in de Eerste Kamer. De aangenomen motie behelst het opsplitsen van dit superarrondissement in de beter behapbare delen ‘Overijssel’ en ‘Gelderland’. Minister Opstelten beloofde die motie uit te voeren.

De vragen of hij wel gelukkig is met de opsplitsing en of de schaalverkleining niet tot verlies aan kwaliteit leidt, wilde hij dinsdag niet beantwoorden. “De discussie hebben we gehad”, zei hij. “Ik voer het nu uit”. In Almelo en Zwolle wordt overwegend positief gereageerd op de opsplitsing.

Lees meer in de krant van woensdag