Volledig scherm

Opvang voor Gompy en Wolkje

GLANERBRUG - De wens van Marilyn Nijhuis (10) is sneller in vervulling gegaan dan ze dacht. Ze had moeder Monique al vaker gevraagd of ze een konijntje mocht. Er waren zelfs al twee konijntjes gereserveerd bij een asiel.

Maar toen ze van een kennis hoorde dat er vijf tamme konijntjes waren gedumpt aan de Glanerveldweg in Glanerbrug was ze er als de kippen bij om samen met haar hartsvriendin Marit de vondelingetjes te redden.

Toen ze op de plek arriveerden waar de vijf konijntjes waren gedumpt, waren er inmiddels twee verdwenen. De drie overgebleven konijntjes namen ze mee.

Twee vrouwtjes mag ze houden, het mannetje heeft intussen elders onderdak gevonden. Marilyn zit met Wolkje op schoot op het grasveld achter haar huis aan de Waldweg in Gronau. "Wolkje is wel een heel bijzonder konijn" , vertelt de leerlinge uit groep 7 van de katholieke Gerardusschool in Glanerbrug enthousiast. "Wolkje is namelijk een albino, alleen zijn neusje is zwart. Ze vluchtte steeds in de bramenstruiken. Door veel lawaai te maken kwam het uit de struiken en liep zo in de armen van Marit. Maar dat heeft wel even geduurd, hoor."

Vriendin Marit Kamphuis (10 jaar) heeft zich over Gompy ontfermd. Gompy is grijs en heeft een wit buikje. "Het heeft ons ook heel veel moeite gekost Gompy te vangen. Ze was watervlug", vertelt Marit. "We moesten slim zijn. Toen ze op een gegeven moment een schuur invluchtte en zich tussen twee balken verstopte, hielden we onze handen ervoor en konden haar vangen."

Marilyn en Marit vinden het de gewoonste zaak van de wereld dat ze zich over de konijntjes hebben ontfermd. "Die tamme konijntjes kunnen zich in de natuur niet redden", verklaren ze hun actie. "Ze zouden gevaar lopen opgegeten te worden door een vos of een roofvogel. Als mensen de volgende keer hun konijntjes kwijt willen kunnen ze die beter naar de dierenwinkel of het dierenasiel brengen", menen ze.

Een woordvoerster van Dierenopvangcentrum Enschede op de hoek Haaksbergerstaat-Usseler Rondweg zegt dat er in deze tijd vaak konijntjes 'op straat worden gezet'. "De vakantieperiode komt er weer aan. Dan zie je een toename."