Volledig scherm
© Annina Romita

Ouverture als bekroning

Zaterdag speelt Apollo uit Goor in Ridderzaal een nieuwe Oranje- ouverture. Voor jarig koninkrijk.

Henk Hofmeijer (75) was er 30 april 1980 bij toen het harmonieorkest van Apollo uit Goor zou musiceren na de feestelijke inhuldiging van koningin Beatrix. „Helaas is het er toen niet van gekomen”, brengt het oudste nog actieve lid van de vereniging het afgeblazen ‘koninklijke optreden’ in herinnering.

Oproer
De feestelijke inhuldiging van Beatrix werd overschaduwd door het kroningsoproer in de Amsterdamse binnenstad: krakers en de ME leverden ware veldslagen. De politie kon met moeite voorkomen dat krakers oprukten naar de Dam om de plechtigheid in de Nieuwe Kerk te verstoren. „Wij waren met Apollo vanuit Amsterdam-Noord via de pont al bijna in de binnenstad”, weet Hofmeijer nog. „Bij Hotel Victoria, op het Damrak, werden we door de politie tegengehouden.”

Plan viel in duigen
Het plan om met orkesten uit alle provincies op de Dam een muzikaal eerbetoon te brengen viel in duigen. „Aan ons heeft het niet gelegen”, verzucht de oud-administrateur van de Hogeschool Enschede, die als gedreven tenorsaxofonist z’n partijtje zou meeblazen.

Toch optreden voor de koninklijke familie
Ruim drie decennia later krijgen Hofmeijer c.s. de gelegenheid alsnog voor de koninklijke familie op te treden. Zaterdag voert Apollo met 78 musici in de statige Ridderzaal een door dirigent Carl Wittrock gecomponeerd nationaal muziekstuk op. Van Oranje is een ruim 6 minuten durende ouverture, waarmee de viering van 200 jaar Koninkrijk begint.

Geheim
„Bij de repetities hield Carl Wittrock de naam van het stuk geheim. Er mocht niets over naar buiten komen.” Als test voor de akoestiek werd dit weekeinde een generale gehouden in de Goorse Hofkerk. „Het dak ging er af, zo veel impact heeft het stuk.” Zaterdag zit Henk, zonder zenuwen, maar wel met een gezonde spanning, op het balkon in de Ridderzaal. „Dit is de kroon op het werk van Apollo.”