Volledig scherm
© ANP

Overijssel huisvest voldoende statushouders

ENSCHEDE/ZWOLLE. Overijssel heeft in de eerste helft van dit jaar voldoende statushouders gehuisvest. Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zijn 1344 statushouders (asielzoekers met een verblijfsstatus) voorzien van een woning in deze provincie. De taakstelling voor de Overijsselse gemeenten was 1294 statushouders.

De cijfers werden woensdagmorgen bekend gemaakt op de werkconferentie Wonen in het provinciehuis in Zwolle. Gedeputeerde Monique van Haaf. “Het is een enorm grote prestatie die de meeste gemeenten hebben geleverd. Dat geeft blijk van veel inzet. Sommige gemeenten gaan de taakstelling over de eerste helft van dit jaar echter niet halen. Voor hen blijkt de opgave te groot.”

Wettelijke taak
Landelijk moeten meer dan 20.000 statushouders nog worden gehuisvest. Om de druk bij de AZC’s weg te halen, zijn volgens het COA nog veel woningen nodig. De druk op de gemeenten om oplossingen te vinden, blijft daarom groot. Gemeenten hebben de wettelijke taak om asielzoekers met een verblijfsstatus te huisvesten. Het rijk legt hiervoor elk half jaar een taakstelling op.