Volledig scherm
Paasvuur 2010 Boekelo. Foto Annina Romta

Overzicht paasvuren in de regio

ENSCHEDE - Zoals elk jaar presenteert de Twentsche Courant Tubantia een overzicht van alle paasvuren in de regio, en een beknopte lijst van festiviteiten daar om heen.

Ga direct naar de kaart

Op enkele lokaties zijn er naast het ontsteken van de paasvuren extra festiviteiten:

Borculo
Het groote paasvuur achter Buitencentrum Kerkemeijer in de Dijkhoek brandt zondag vanaf 20.00 uur. Daaromheen is het in de grote tent aan de Ruurloseweg maar liefst vier dagen lang feest. Vrijdag staan (vanaf 21.00 uur) de Normaal Coverband, Plork en de Aannemers en Jelmer, bekend als sidekick van 3FM-dj Rob Stenders, op het podium. Zaterdag (vanaf 20.00 uur) komen liefhebbers van Nederlandstalige muziek aan hun trekken bij Kerkemeijers NL Party met de Radio NL drive-inshow en diverse Nederlandse artiesten, onder wie de onbetwiste ‘koning van de piraten’ Jannes. Zondag spelen vanaf 21.30 uur de Perfect Showband en de rockformatie Spinrock. Maandagmiddag is de feesttent van ‘The River Line Dancers’ uit Borculo.

Denekamp
Decor van het paasvuur In Denekamp is traditiegetrouw het terrein aan ‘t Goor. Dat gebeurt vanaf 20.00 uur. Uiteraard na het traditionele paasstaakslepen door het dorp. Andere paasvuren in het dorp worden ontstoken op een terrein aan de Molendijk, dichtbij het Singraven en aan de Nordhornsestraat.

Deurningen
In Deurningen wordt het paasvuur om 20.30 uur ontstoken aan de Vliegveldstraat. Deze traditie wordt in ere gehouden door drie jeugdbewegingen die het dorp rijk is. Dat zijn de KPJ, De Dwarsliggers en Hades.Het ontsteken van het vuur gebeurt door leerlingen van groep vijf van de Willibrordusschool. Op het terrein staat een tent waar de Paasparty wordt gehouden. Muziek is er van Drive-in sensatie Dos Amigos en Stevie Maxx. Voor meer info: www.ppdeurningen.nl.

Eibergen
Het paasvuur van de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel en Slinge op de Nieuwe Maat wordt om 20.30 uur in brand gestoken. Dat gebeurt deze keer door cliënten de Stichting Lichtenvoorde en Estinea. De band ‘2 times 2’ zorgt voor muziek.

Gelselaar
Leerlingen van groep 6 van de G.A. van der Lugtschool vertrekken om 20.00 uur samen met muziekvereniging Excelsior vanaf zaal Florijn naar het paasvuurterrein aan de Bollertweg. Rond 20.30 uur wordt hier het vuur ontstoken.

De Lutte
Voorafgaand aan de ontsteking van het paasvuur in De Lutte is er om 20.00 uur een gezongen lofviering in de kerk. Na afloop lopen de kinderen in optocht met lampions door het kerkenbos naar de houtstapel bij sportpark de Stockakker. Dat is de plek waar het vuur wordt ontstoken. Lampions kunnen op paaszaterdag tussen 10.30 en 11.30 uur worden afgehaald bij dorpsboerderij Erve Boerrigter.

Lonneker
In Lonneker wordt de grootste van de gemeente ontstoken aan de Vliegveldweg, net buiten het dorp. Bezoekers aan het paasvuur worden verzocht zich eerst te melden op het dorpsplein. Om acht uur vertrekt dan de stoet, vooraf ge­gaan door muziekkorps Excelsior naar het paasvuur.

Losser
In Losser wordt het paasvuur om 20.00 uur ontstoken. Om 19.30 uur wordt met vlam vanaf de kerk vertrokken naar het paasvuur aan de Gilderhauserweg. Kinderen die mee willen lopen, kunnen bij de kerk een lampion ophalen. Vanaf 18.00 uur is de Gilderhauserweg afgesloten voor verkeer. Hout brengen voor het paasvuur kan morgen en zaterdag nog.

Lochuizen
Het 50e Lochuizer paasvuur brandt vanaf 21.00 uur aan de Pasmanweg, aangestoken door Herman te Woers, de oudste bewoner van de buurtschap, en burgemeester Hein Bloemen van Berkelland. Ook muziekvereniging Concordia en de kinderen van de openbare school uit Markvelde zijn van de partij. In de feesttent speelt de Millennium Showband.

Noord-Deurningen
Om 20.15 uur neemt de pastoor het vuur van de paaskaars mee uit de kerk en gaat iedereen, onder begeleiding van het zangkoor en de poaskearls, in optocht naar de paasbult. Daar wordt de paasstaak aangestoken en vervolgens steekt de pastoor het vuur aan. Op paaszaterdag is er ook in Noord Deurningen nog gelegenheid om, onder toezicht, vanaf 9.00 uur hout te brengen. Het paasvuur ligt tegenover de kerk aan de Kanaalweg.

Overdinkel
In Overdinkel wordt het paasvuur ontstoken aan de Invalsweg. Het vuur brandt van 19.30 tot 21.30 uur. De organisatie in Overdinkel is in handen van de Stichting Comité Volksfeesten Overdinkel. Voor meer info: www.concordia-overdinkel.nl

Oldenzaal
Op het terrein Toetersdennen in Het Hulsbeek wordt zondag weer het Oldenzaalse paasvuur ontstoken. De organisatie, Stichting Oldenzaals Paasvuur, verwacht weer duizenden mensen. Het paasvuur wordt om 20.30 uur ontstoken. Vanaf het Muldershoes (info-centrum Hulsbeek) aan de Oude Almeloseweg, zal om 20.00 uur een grote fakkeloptocht van start gaan. Fakkels zijn ter plekke te koop. De locatie van het paasvuur is via de Schipleidelaan of de Oude Almeloseweg te bereiken. Voor automobilisten wordt er een rijroute in het Hulsbeek aangegeven en zijn de grote parkeerplaatsen van het Hulsbeek ’s avonds geopend. Tijdens het paasvuur wordt er door de Ronde Tafel Oldenzaal gecollecteerd voor de organisatie van het Oldenzaals paasvuur. Dit jaar zal voor het eerst door ‘spiritueel Twente’ getrommeld worden bij het paasvuur.

Saasveld
In Saasveld tekenen traditiegetrouw carnavalsvereniging De Buisman ‘s Keals voor het paasvuur op eerste paasdag. Dat gebeurt om 20.15 uur bij de St.Plechelmuskerk om van daaruit - in stoet - met de pastor met paaskaars naar de Darfelsweg te trekken. Muziek is er van St. Caecilia en het herenkoor. Vooraf zijn er fakkels te koop.

Weerselo
In Weerselo zijn twee grotere paasvuren. Eén aan de Echelpoelweg en één aan de Siemertsteeg. Het paasvuur aan de Siemertsteeg bestaat dit jaar op de kop af een kwart eeuw. Voorafgaand aan het ontsteken van de paasboake is er een lampionoptocht met muziek. De optocht begint om 20.15. Verwacht wordt dat beide paasvuren rond 20.30 uur worden ontstoken.