Volledig scherm
© Thinkstock

Politie: 'Loser-clowns zijn puberaal en sneu, bij aangifte volgt onderzoek'

ENSCHEDE - Politie Oost-Nederland noemt de acties van clowns die mensen de stuipen op het lijf willen jagen 'puberaal en sneu'. ,,Er is niets leuks en stoers aan", meldt de politie in een persverklaring. Ze typeert mensen die zich schuldig maken aan deze vorm van bangmakerij 'loser-clowns'.

,,Het moet stoppen want de impact is groot, maar daar hebben we als samenleving samen een rol in", schrijft de politie.

'Gezamenlijke verantwoordelijkheid'
De politie vindt het een onderwerp 'waar iedereen een verantwoordelijkheid in heeft'. ,,Ouders, opvoeders, scholen, verenigingen, vrienden. Als je weet dat iemand zich zo puberaal en sneu gedraagt, dan spreek je hem of haar toch zeker aan?"

Aangiftes
De politie zegt op te treden bij excessen en aangiftes, al geeft zij niet aan of er al aangiftes zijn gedaan. Wel meldt de politie dat er in het nieuws berichten opduiken over clowns op verschillende plekken in Oost-Nederland.

Politie-onderzoek
,,We weten niet of iedereen zich dat realiseert, maar als er aangifte wordt gedaan kan de ‘grap’ uitmonden in een echt politie-onderzoek met alle mogelijke gevolgen van dien."

Rol media
De politie zegt te weten dat de spanning 'm vooral zit in de aandacht die het onderwerp krijgt. ,,Over aandacht op tv, radio, social media en in kranten kunnen deze types opscheppen. Daar ligt dus een ook een grote verantwoordelijkheid voor de media. We tornen niet aan het recht om hierover te berichten, maar we willen er wel op wijzen dat publicaties en aandacht andere acties kunnen uitlokken."