Volledig scherm
Een grenscontrole op archiefbeeld © ANP

Politiecontrole in regio: 2 illegalen, 3 mensen met onverklaarbaar veel geld

OLDENZAAL/AALTEN - Bij een grote politiecontrole in het grensgebied zijn drie buitenlanders opgepakt die elk 10.000 euro bij zich hadden. De drie zaten in een auto die op de A1 bij Oldenzaal werd gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee (KMAR).

De personen stonden bij de politie bekend in verband met witwassen. De drie konden allen geen duidelijke verklaring afgeven over hoe zij aan die 10.000 euro kwamen. Ze zijn aangehouden en ingesloten.

Verdachte plekken
De douane heeft de auto met een röntgenscan gecontroleerd. Daarbij is een aantal ‘verdachte’ plekken aangetroffen. Welke dat zijn, meldt de politie niet. De auto wordt nog verder onderzocht. Het geld is voorlopig in beslag genomen.

Twee illegalen
In de Achterhoek bij de grensovergang bij Aalten trof de politie in een auto twee illegalen. Zij mochten wel in Duitsland verblijven, maar hadden geen verblijfsrecht in Nederland. De twee hadden softdrugs bij zich. De politie heeft de drugs in beslag genomen. De drugs worden vernietigd.

De twee mannen zijn overgedragen aan het Duitse zorgkader.

De twee zaken kwamen aan het licht tijdens een omvangrijke internationale controleactie langs de Nederlandse en Duitse grens. De controles waren op woensdag en donderdag.

Ruim 20 arrestaties
Van Groningen tot Aken zetten aan beide kanten van de grens de (militaire) politie en verschillende opsporingspartners zich in op de weg, het water en het spoor. In totaal werden ruim 4.000 personen gecontroleerd, 95 strafbare feiten geconstateerd, 21 personen aangehouden, voor ruim 56.000 euro aan openstaande boetes geïnd en meerdere verkeersovertreders beboet.

De grote controle in cijfers
Gecontroleerde voertuigen/treinen en schepen: 2.835 Gecontroleerde personen: 4.034 Strafbare feiten: 95, waarvan 56 met betrekking tot de Opiumwet, 15 voor het rijden onder invloed, 15 met betrekking tot de Vreemdelingenwetgeving, 2 voor diefstal, 2 voor valsheid in geschrifte, 2 met betrekking tot de Wet Wapens en Munitie, 1 voor mensenhandel, 1 voor verdacht geld en een nog onbekend strafbaar feit. Er zijn 977 blaastesten afgenomen. 10 bestuurders hadden geen geldig rijbewijs. Er werd 56.176,70 euro aan openstaande boetes geïnd. Er werd één gestolen auto in beslag genomen. Verder werden 1 mes, 1 radarverklikker, 8 fietsen, 1 hasjpijp, 2 valse rijbewijzen en 1 valse ID-kaart in beslag genomen. Er is ruim 613 gram wiet en bijna 300 gram hasj gevonden. Verder zijn bijna 20 gram cocaïne, 560 gram amfetamine, 6 joints, 68 xtc-pillen en 67 paddenstoelen in beslag genomen.