Volledig scherm
De sluis bij Eefde. foto Ab Hakeboom

Problemen sluis Twentekanaal bij Eefde verholpen

EEFDE - De problemen aan de sluis in het Twentekanaal bij Eefde zijn verholpen. Door blikseminslag was de scheepvaart vanaf zondagmiddag tot maandagavond half elf gestremd. De vijftien schepen die aan de weerszijden van de sluis lagen te wachten, hebben inmiddels hun reis vervolgd.

De sluis bij Eefde is beschermd met diverse bliksemafleidingen. “De bliksem is echter ingeslagen in een camera, waarna er verbinding is gemaakt met het besturingssysteem. Er wordt gekeken hoe dat in de toekomst kan worden voorkomen”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Tweede sluis
Het defect met de sluis in Eefde maakt volgens Anne-Ruth Scheijgrond van CTT in Hengelo nog eens duidelijk hoe kwetsbaar het vervoer over water van en naar Twente is. Dat moet verbeteren door de aanleg van een tweede sluis bij Eefde. Hiermee wordt volgend jaar gestart. “Die sluis zal echter pas in 2020 klaar zijn.” Volgend jaar krijgt het Twentse bedrijfsleven te maken met werkzaamheden aan de sluis bij Delden. “Die sluis gaat er vanaf oktober 35 dagen uit. Dat heeft grote consequenties voor Twente. Niet alleen voor bedrijven maar ook voor de omgeving, omdat een deel van het vervoer dan over weg moet”, zegt Scheijgrond.


Het logistieke samenwerkingsverband Port of Twente wil dat de werkzaamheden aan de sluis bij Delden in fasen wordt uitgevoerd. “Waardoor er verschillende keren toch schepen door kunnen.”