Volledig scherm
© Vincent Jannink

Provinciale politici: 'Stoppen met oliewinning onderzoeken'

ENSCHEDE - Helemaal stoppen met de oliewinning in Schoonebeek, en daarmee met de injectie van afvalwater in Twente, moet als serieus alternatief onderzocht worden. Dat zeggen provinciale en lokale politici van zeven politieke partijen.

Het verzoek om de voor- en nadelen te onderzoeken van het stoppen met de oliewinning staat in de brief die de politici vrijdag naar minister Henk Kamp stuurden. In die brief wordt Kamp eraan herinnerd dat hij heeft toegezegd dat niet opnieuw met de oliewinning en het injecteren van afvalwater wordt begonnen voordat hij daar met de Tweede Kamer over heeft gedebatteerd.

Lekke leiding
De oliewinning door de NAM stopte nadat vorig jaar bleek dat de leidingen met afvalwater naar Twente lekten. Daarop besloot Kamp een evaluatie van het injecteren van dat water in de Twentse gasvelden, die voorzien was voor volgend jaar, naar voren te halen. Inmiddels ligt er een rapport waarin, behalve het injecteren in Twente, vier alternatieven in beeld gebracht worden.

Stoppen
Stoppen met de oliewinning in Schoonebeek komt in de rapportages echter niet voor. Provinciale Statenlid Bouwien Rutten (CDA) vindt het niet raar dat daar om gevraagd wordt, terwijl het onderzoek van Royal HaskoningDHV naar de alternatieven alweer twee maanden klaar is. „We hebben eerder gevraagd in hoeverre de oliewinning door de NAM nog wel rendabel is. Maar daar wilde de NAM geen duidelijkheid over geven”, zegt Rutten.

Rentabiliteit
De rentabiliteit van de oliewinning in Schoonebeek staat volgens Rutten onder druk vanwege de hoge productiekosten en de lage olieprijs. Daarom zou de optie om te stoppen ook doorgerekend moeten worden. „Het lijkt er op dat vanwege de hoge kosten niet wordt gekozen voor het zuiveren van het afvalwater. Dat kost in tien jaar 635 miljoen euro, terwijl de huidige methode 145 miljoen kost. Maar als je dat zuiveren niet kunt betalen, in hoeverre is dan die oliewinning nog wel rendabel?”, vraagt zij zich af.

Olieprijs
Een vat olie kostte twee jaar geleden zo’n 100 dollar, nu is dat zo’n 45 dollar. Volgens deskundigen ligt die prijs al bijna onder de productiekosten. In een reactie zegt een woordvoerster van de NAM dat de oliewinning in Schoonebeek rendabel is. „Anders zouden we niet investeren in de leidingen naar Twente.” Detailvragen over de productiekosten van de olie wil ze echter niet beantwoorden.