Volledig scherm

Provincie Overijssel 'bezorgd' om bezwaar NS over aanbesteding Syntus

ZWOLLE/ENSCHEDE - De Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben vrijdag uitgesproken 'bezorgd' te zijn over de rechtszaak die NS heeft aangespannen tegen de provincie.

Provincie Overijssel heeft in juni besloten dat Syntus vanaf eind 2017 op de spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen rijdt. Onderdeel van deze aanbesteding is dat er meer treinen gaan rijden in de spits. Bijzonderheid is dat er dus vanaf 2017 op het spoor tussen Wierden en Enschede zal worden gereden door zowel de NS als Syntus. NS maakt nu bezwaar tegen deze 'samenloop op het hoofdrailnet' en wil garanties voor haar belangen afdwingen.

Vertraging
Het bezwaar van de NS kan voor vertraging zorgen bij de uitvoering van de aanbesteding. Volgens de plannen neemt de aankoop, bouw en het testen van treinen ongeveer 2,5 jaar in beslag. Ondertussen zal er worden gewerkt aan de elektrificatie van de spoorlijnen. Syntus wil op beide trajecten met nieuwe treinen rijden. Deze treinen zijn onder andere voorzien van ruime zitplekken, een gelijkvloerse instap en wifi.

De Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben hun zorg uitgesproken aan het adres van de minister van Financiën en de staatssecretatis van Infrastructuur en Milieu.