Volledig scherm
© Lars Smook

PVV wil provinciaal referendum in Overijssel

ZWOLLE/ENSCHEDE - Het initiatiefvoorstel voor de invoering van een raadgevend referendum komt woensdag in Provinciale Staten op tafel, tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces. De Partij voor de Vrijheid (PVV) ijvert samen met D66 al jaren voor een referendum in Overijssel, maar heeft nu zelfstandig een concreet voorstel voor een verordening uitgewerkt. De volksraadpleging zoals de partij van Geert Wilders voor ogen staat, is niet-bindend en gaat over een voorgenomen besluit van Provinciale Staten dat ingrijpende gevolgen heeft voor grote groepen burgers in Overijssel.

PVV-Statenlid Roy van Aalst: „De miljoenen voor de Technology Base Twente bijvoorbeeld, of de vraag wel of geen windmolens. Veel voorstellen zouden we aan de kiezer kunnen voorleggen.”

500 kiezers
Voordat Provinciale Staten een definitief besluit nemen over een onderwerp, zouden de Overijsselse kiesgerechtigden zich moeten kunnen uitspreken, vindt de PVV. Een eerste inleidend verzoek om een referendum zou ondersteund moeten worden door 500 kiezers. Zijn Provinciale Staten van mening dat het verzoek aan alle voorwaarden voldoet, dan is ondersteuning van nog eens 1.500 burgers nodig. Een referendum kan in de optiek van de PVV bestaan uit een eenvoudige ja-neevraag, maar ook uit een keuze waarbij meerdere alternatieven worden voorgelegd.

De raadpleging is dus niet-bindend. Van Aalst: „Wij hadden wel een bindend referendum gewild als meest directe vorm van democratie, maar dat is nu nog een brug te ver.”

Meerderheid
Of het referendumvoorstel op een meerderheid in Provinciale Staten mag rekenen, is de vraag. D66, coalitiepartij in Overijssel, sprak de afgelopen jaren meerdere keren met de PVV over een volksraadpleging in deze provincie en zegt een voorstel ‘welwillend’ af te wachten. Partijen als CDA en VVD zijn echter over het algemeen niet erg gecharmeerd van het instrument.

Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in Overijssel, zegt van haar kant dat het provinciebestuur in het referendum geen aanvullend instrument op de volksvertegenwoordigende democratie ziet. „En dat is in principe nog steeds zo.”