Volledig scherm
© Thinkstock

Q-koorts eist Twents slachtoffer

ENSCHEDE - Het overlijden van Steve Sibbald is bekendgemaakt via de belangenvereniging Q-support en patiëntenvereniging Q-uestion.

Als gevolg van de Q-koorts kreeg Sibbald twee keer achter elkaar een hartaanval, later gevolgd door een longembolie. Afgelopen september volgde een derde hartstilstand, die hem fataal werd. Sibbald werkte voordat hij ziek werd bij bandenfabrikant Apollo Vredestein en was in zijn vrije tijd muzikant.

Besmetting
Hoe Sibbald, die woonde in Enschede-Zuid, de besmetting met de bacterie heeft opgelopen is tot op de dag van vandaag onbekend. De ziekte kan onder meer worden overgedragen door schapen en geiten. Ook via uitgereden mest kunnen de bacteriën zich verspreiden. Mogelijk was Sibbald rond de uitbraak in 2009/2010 in de buurt van een besmette boerderij.

Zes patiënten
In Twente zijn, zo schat Carolien Bierman van belangenvereniging Q-support, zes Q-koortspatiënten bekend. Volgens Bierman, zelf ook slachtoffer en woonachtig in Lonneker, is het werkelijke aantal groter. „Wij denken dat veel mensen rondlopen met klachten zonder dat ze weten dat ze door Q-koorts worden veroorzaakt. De ziekte verloopt bij iedereen anders en dat maakt Q-koorts ongrijpbaar.” Eerder dit jaar stelden Q-support en de provincies Noord-Brabant en Overijssel voor om patiënten middels een groot onderzoek op te sporen.

Gevolgen
Woordvoerder van Q-uestion is de in Brabant woonachtige Twentenaar Bert Brunninkhuis. Hij moest door de gevolgen van Q-koorts zijn baan als gemeentesecretaris van Eindhoven opzeggen en strijdt nu voor gerechtigheid. „Als de overheid had gezegd waar de boerderijen zijn en hoe gevaarlijk de bacterie was, dan waren we uit de buurt gebleven. Maar ze hebben het geheim gehouden, dat verwijt ik ze.” Bierman is het daarmee eens: ‘Natuurlijk verwijt ik de overheid mijn ziekte. Wie anders.’’

Bierman heeft zich aangesloten bij de gezamenlijke aanklacht tegen de staat. Daarin wordt de overheid nalatigheid bij de bestrijding van de uitbraak verweten. Vorige week liet de landsadvocaat weten dat de staat aansprakelijkheid afwijst. Op 14 december doet de rechter uitspraak.