Volledig scherm
© ANP

Rechtbank beslist: injectie afvalwater NAM in Twente mag doorgaan

ZWOLLE - De injectie van afvalwater van de NAM in de Twentse bodem kan doorgaan. De Rechtbank Overijssel heeft een verzoek afgewezen van de provincie Overijssel, de gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Oldenzaal en de Stichting Stop Afvalwater Twente, om de injectie van het water stil te leggen.

Het afvalwater ontstaat bij de oliewinning in Schoonebeek en wordt bij Rossum in oude Twentse gasvelden gepompt. De tegenstanders zeggen dat er te veel onzeker is over de injectie, bijvoorbeeld over de kans op aardbevingen.

Ingebruikname herstelde leiding
De voorlopige voorziening waarom werd gevraagd, betrof echter niet de injectie, maar de heringebruikname van een herstelde leiding van de NAM. Die leiding tussen Schoonebeek en Rossum was vorig jaar lek geraakt. Het Staatstoezicht op de Mijnen en minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn van mening dat de leiding nu weer voldoet en er dus geen reden is de injectie tegen te houden.

'Onderbouwd verzoek'
Dat vindt ook de bestuursrechter. Hij zegt dat wanneer de provincie, de gemeenten en de stichting de injectie zelf willen stoppen, ze hun pijlen daarop moeten richten. Dat zou kunnen door ‘een onderbouwd verzoek om handhavend op te treden tegen het afwijken van de omgevingsvergunning’, suggereert de bestuursrechter.

Deze dinsdag vraagt het GroenLinks-Statenlid Robert Jansen aan verantwoordelijk gedeputeerde Erik Lievers om dat laatste inderdaad te gaan doen. Het is op dit moment nog niet duidelijk of Lievers daartoe bereid is.