Volledig scherm
© Lars Smook

‘Referendumidee in Overijssel komt van verkeerde partij’

ZWOLLE - Wie politiek succes wil, kan niet zonder gunfactor. Die mist de PVV in Overijssel. En dus stuit het referendumvoorstel van de partij op bergen kritiek. Die is inhoudelijk, maar onderhuids speelt een zichtbare afkeer van de PVV een grote rol. „Dit idee komt van de verkeerde partij.”

De boze burger kan zich voorlopig niet uitspreken over belangrijke onderwerpen in Overijssel. Bijna alle provinciale partijen fileerden vorige week genadeloos het voorstel van de PVV om in Overijssel een raadgevend referendum mogelijk te maken.

Prullenmand
Het idee wordt bij de stemming in de Provinciale Staten over twee weken vrijwel zeker naar de prullenmand verwezen. De PVV hoopt het ijzer ook in Overijssel te smeden nu het heet is. In navolging van het Oekraïne-referendum, Brexit, de uitverkiezing van Donald Trump en de groeiende onvrede van burgers over hun bestuurders, moet ook de kiezer in Overijssel naar de stembus kunnen voor een oordeel over onderwerpen die hem beroeren.

Onderwerpen
Maar de Overijsselse staten staan niet te juichen over het PVV-initiatiefvoorstel. Kiezers kunnen op initiatief van ten minste 1.500 burgers naar de stembus. Op mogelijke onderwerpen ging PVV’er Roy van Aalst niet tot in detail in. „Dat moeten we zo veel mogelijk aan die burger overlaten. Wat ons betreft, is veel geschikt voor een referendum.”

D66
Maar zelfs D66 en PvdA menen dat het referendum het maatschappelijk gesprek tussen mensen niet ten goede komt, maar de tegenstellingen slechts zal vergroten. „Dat maakt me steeds kritischer ten opzichte van het verschijnsel referendum”, zei fractievoorzitter Margreet Overmeen van D66, de partij die de volksraadpleging altijd meerdere keren met de PVV om gezamenlijk tot een referendumvoorstel te komen.

Die gesprekken stierven een zachte dood. Overmeen: „Hoe meer ik erover nadenk, hoe minder ik het referendum zie zitten. Ik denk dat we verder komen met burgerfora en andere initiatieven om mensen bij de democratie te betrekken.” Dat is ook de inzet van het provinciebestuur, dat aangaf geen heil te zien in een volksraadpleging.

Den Haag
Volgens Overmeen heeft D66 zich in Overijssel niet laten leiden door instructies van de landelijke partijtop. Toch kijkt die wel over de schouders mee. „Er is contact met Den Haag”, erkende D66-statenlid Gerrit van Hofwegen. „,Of er constructies zijn? Dat niet direct, maar in Den Haag zeggen ze wel: pas op. Feit is dat er wat moet gebeuren met die democratie, dat zie ik na Trump ook wel. Maar dit voorstel komt van de verkeerde partij.” Daarop zinspeelt PvdA’er Tijs de Bree ook. „Ik sta open voor ideeën die mensen dichter bij de politiek en de democratie brengen. Maar een partij die met een voorstel komt en het ondertussen ook over minder Marokkanen heeft, dat wakkert mijn enthousiasme niet bepaald aan.”