Volledig scherm
© Thinkstock

'Regio moddert te lang aan met doorverwijzing kind naar speciaal onderwijs'

ENSCHEDE - Het regulier onderwijs in Twente slaat door met de opvang van zorgleerlingen, menen bestuurders uit het speciaal onderwijs. „Op gewone scholen wordt te lang aangemodderd met kinderen met gedragsproblemen.’’

Schadelijk voor de kinderen, zeggen Harry Gerichhausen en Frank de Vries van de speciaal onderwijsbesturen ZML Twente/Oost-Gelderland (ZML TWOG) en Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (SOTOG). Ze maken zich ernstig zorgen over de financiële prikkel die er binnen het regulier onderwijs bestaat om leerlingen zo lang mogelijk binnen school te houden. Een school wordt op het budget gekort bij een doorverwijzing naar het speciaal onderwijs. De korting bedraagt 8.500 euro per leerling.

Druk
„Dit geeft druk om het langer met kinderen te blijven proberen. Terwijl ze soms beter af zijn bij ons”, zegt Gerichhausen. Zijn collega-bestuurder De Vries vergelijkt het met een huisarts die zijn patiënt met klachten soms zo laat naar de medisch specialist verwijst dat deze niets meer kan uitrichten.

Late instroom
Speciaal onderwijs merkt dat kinderen op steeds oudere leeftijd instromen in de speciale scholen. Soms pas in groep zeven of acht. „Reguliere scholen houden hun vertrek niet tegen. Met vaak de beste bedoelingen blijven ze langer proberen om het kind in huis te houden. Maar de financiële druk maakt dat er van alles gebeurt dat voor de kinderen niet gunstig is.”

Vastgelopen
Deze situatie is herkenbaar voor Sjaak en Linda Lubach uit Enschede van wie dochter Indy (10) tot groep 5 op een gewone basisschool zat. „Ze heeft autisme en liep volledig vast op school. Er was daar veel te weinig kennis over en ervaring met haar gedragsproblemen. Ze zagen de diagnose autisme ook niet aankomen. Pas nadat ze overspannen werd, is Indy overgeplaatst naar speciaal onderwijsschool Het Reliëf. Daar fleurde ze weer op.”

Onbetaalbaar
In het verleden gingen zorgleerlingen met soms leerproblemen, maar veel vaker een gedragsaandoening als autisme, PDD-NOS en ADHD naar het speciaal onderwijs. Dat is onbetaalbaar, sinds de onderwijsminister bij de invoering van het nieuwe systeem Passend Onderwijs in 2014 bepaalde dat Twente 10,6 miljoen euro te veel krijgt aan zorggelden.

De regio moet dit bedrag - wat gelijk staat aan een vijfde deel van het totale budget aan zorggelden - in 2020 hebben ingeleverd. Lukt dat niet, dan moet de regio de zorggelden voortaan uit het eigen onderwijsbudget bekostigen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement