Volledig scherm
Politiechef Fouad Ouald Chaib. © Carlo ter Ellen

Regionale handelaren moeten zich inschrijven in Digitaal Opkoopregister

ENSCHEDE - Goudinkopers, pandjesbazen, gsm-winkels en kunsthandelaren moeten meedoen aan Digitaal Opkoopregister. Twentse gemeenten verplichten opkopers op die manier zich via het internet in de kaart te laten kijken. Zo hopen ze malafide van bonafide opkopers te scheiden.

259 Twentse bedrijven worden op 7 oktober ingelicht over de verplichting om mee te doen aan het digitale opkoopregister. Burgemeesters in Twente hebben afgesproken dat ze opkopers die medewerking weigeren zullen aanpakken. Hun zaken gaan dicht. Burgemeesters breiden daarvoor de algemeen plaatselijke verordening uit met een speciaal aanwijzingsbesluit voor opkopers.

Politiechef Fouad Ouald Chaib van Enschede zegt dat er de laatste jaren een duidelijke toename is van bedrijven die spullen opkopen. Het digitale register bestaat allang, maar meer dan de helft doet niet mee. Hij is blij dat het nu moet. Ouald Chaib zegt dat de medewerking geen vrijbrief is om daarna alles maar op te kopen. „Als we merken dat iemand structureel spullen voor te lage bedragen koopt, grijpen we ook in”, zegt hij. Ook dan kan het tot sluiting van de zaak leiden. Door het register moeten vaker gestolen spullen bij de eigenaar terugkomen. Ook kan het helpen bij de opsporing van dieven.