Volledig scherm
© Frans Nikkels

Regionale voetbalclubs mogen kunstgras laten testen

ENSCHEDE - Clubs als Vogido en De Tubanters in Enschede, die kunstgras niet meer vertrouwen, mogen hun velden laten testen. De rubberbranche betaalt.

Met het onderzoek wil de Nederlandse rubberbranche, verenigd in de VACO en de Stichting Fonds Banden en Milieu, de onrust bij sportclubs en gemeenten wegnemen. Die is begin deze maand ontstaan, na een uitzending van Zembla. Gebleken is dat op kunstgrasvelden korrels van gemalen autobanden worden gestrooid die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Onrust
Ook in onze regio heeft de kwestie voor veel onrust gezorgd. Nadat eerder al voetbalclubs als De Tubanters en Vogido in Enschede en vv Rietmolen hun (jeugd)leden van het kunstgras haalden, nam donderdag NEO in Borne maatregelen. Dat gebeurde op aangeven van de gemeente. Die verbood het gebruik van kunstgrasvelden door jeugdspelers met onmiddellijke ingang. Aanvullend daarop wil NEO spelers van onder de 18 die mee willen doen bij de senioren, een verklaring van geen bezwaar tegen spelen op kunstgras laten tekenen. Er is in Borne onduidelijkheid over de herkomst van de rubberkorrels op velden van voor 2011.

Onafhankelijk onderzoek
De genoemde clubs wachten nu op de resultaten van nieuw onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Om de onrust bij clubs bij voorbaat weg te nemen, wil de rubberbranche nu zelf alle circa 2.000 kunstgrasvelden in Nederland laten onderzoeken. Onafhankelijk. Doel is om precies vast te stellen welke korrels op de velden zijn gestrooid, wat de samenstelling is en waar ze vandaan komen. Zegsman Kees van Oostenrijk: „Er moet een vertegenwoordiger van de club bij zijn. En als er monsters genomen worden, komt er iemand van een onafhankelijk onderzoeksbureau.” De branche zelf is ervan overtuigd dat de korrels 100 procent veilig zijn.

Pas op de plaats
Intussen maakt de markt voor kunstgrasvelden een pas op de plaats. Dat ondervinden Sallandse United in Haarle, gespecialiseerd in de aanleg van kunstgrasvelden, en TenCate in Nijverdal, leverancier van vezels. Ze verwachten dat veel gemeenten en clubs zullen kiezen voor alternatieve korrels, bijvoorbeeld van kurk. Een ander bedrijf uit de regio, Grootgroener in Almelo, speelt op zijn beurt daar weer op in. Directeur André Trip heeft een machine besteld om rubberkorrels uit kunstgrasvelden te vegen.