Volledig scherm
Slechts één dag mocht zwembad De Mors dit seizoen meer dan drieduizend bezoekers begroeten. © Frans Nikkels

Regionale zwembaden hebben water aan de lippen door koude zomer

ENSCHEDE - Het regent niet meer en de zon is even terug. Maar voor de openluchtzwembaden komt die ommekeer te laat om het seizoen nog te redden. Vooral door de lage temperaturen nodigt het buitenbad nauwelijks uit tot een bezoek. Extra activiteiten vormen een deel van de oplossing. „Want mensen komen tegenwoordig niet vanzelf meer.”

Het openluchtzwembad van Het Sportpark telt ten opzichte van vorig jaar 7.000 bezoekers minder. „Voorgaande jaren hadden we ook een slecht voorjaar. Voor de periode van mei tot en met juli is er nauwelijks verschil in de bezoekersaantallen. Maar in 2014 en 2015 konden we dat goedmaken met hoge aantallen bezoekers in de zomer”, zegt Busscher. Die blijven dit jaar echter weg. „Sowieso omdat veel Almeloërs op vakantie zijn, maar ook vanwege het slechte weer.”

Buienradar als stoorzender
De Kuiperberg in Ootmarsum geeft hetzelfde beeld. Waar het openluchtzwembad in een topseizoen soms wel 60.000 bezoekers trekt, blijven de bezoekcijfers dit jaar met 20.000 bezoekers ver achter op de verwachtingen. „De jeugd van tegenwoordig gaat niet vaak meer zwemmen”, geeft assistent-bedrijfsleider Marc Wisseborn als een van de oorzaken. „Buienradar doet ons ook geen goed. Vroeger kwamen ze met 23 graden gewoon naar De Kuiperberg. Nu blijven ze weg als Buienradar een buitje voorspelt.”

Teleurstellend
Ook zwembad De Mors in Delden moet het dit jaar met minder bezoekers stellen. ,,We halen geen 125.000 bezoekers meer zoals zestien jaar geleden, maar het publiek weet ons nog steeds te vinden”, zegt badmeester Bart Schurink. Gemiddeld trok De Mors de afgelopen jaren zo’n 75.000 bezoekers. Een aantal dat dit jaar zeker niet zal worden gehaald. Slechts één topdag (meer dan drieduizend bezoekers) kon Schurink tot dusverre registreren. „De eerste twee weken in mei waren veelbelovend, daarna was het echt teleurstellend.”

Binnenbad biedt uitkomst
Bij Het Ravijn in Nijverdal willen ze ondanks de tegenvallende zomer niet te veel klagen. Bedrijfsleider Jan Ros: „Als je kijkt naar het buitenbad, dan kom ik op de begroting door het slechte zomerweer 4.000 betalende bezoekers tekort. Daar staat tegenover dat ik binnen dagelijks zo’n 400 zwemmers heb. Ik klaag dus niet. Op jaarbasis hebben we 60.000 bezoekers begroot. We zitten nu op 42.000; in de resterende maanden moeten we de 60.000 gemakkelijk kunnen halen.”

Keuzes te over
Wel merkt Ros, net als Marc Wisseborn van De Kuiperberg dat zwemmen minder in trek is bij de jeugd. ,,Vroeger reed de jeugd rechtstreeks vanuit school met de zwembroek in de tas naar het bad. Haalden we op een mooie dag 6.000 tot 7.000 bezoekers. Dat is wel afgelopen. Maar ja: vroeger ging je in de winter schaatsen en in de zomer zwemmen. Nu kan je kiezen uit tachtig andere dingen om te doen. En dan hebben we ook nog Pokemon Go als concurrent…”