Rekentoets: zo dramatisch (en zo goed) scoren scholen in Twente en de Achterhoek
Hoe is de nieuwe verplichte rekentoets gemaakt op jouw (oude) school? Of op die van je kinderen? Wij zochten uit hoe middelbare scholen in Twente en de Achterhoek scoorden. Enkele opvallend zaken op een rij.
In algemene zin valt op dat er gigantisch grote verschillen zitten tussen de scholen, zelfs soms per vestiging. Het Bonhoeffer bijvoorbeeld doet met de Vlierstraat mee in de top van het klassement, maar valt gigantisch door het ijs met de locatie Geessinkweg.
Alle cijfers zijn afkomstig van onderwijskoepel DUO, dat onlangs alle resultaten uit 2015 publiceerde op aandringen van de media.
Bonhoeffer Geessinkweg valt uit de toon
Negatieve uitschieter zijn de resultaten op het Bonhoefffer College Geessinkweg in Enschede. Daar wist slechts 29,4 procent van alle leerlingen te slagen voor de test. De school eindigt daarmee stijf onderaan op de ranglijst, met een straatlengte achterstand op Het Twickel (Borne, 49,1%).
Kanttekening daarbij is dat van Bonhoeffer Geessinkweg alleen de cijfers van de havo-leerlingen beschikbaar waren. Echter: bij een vergelijking tussen alleen de havisten van alle scholen bungelt de Geessinkweg eveneens onderaan.
De school – toch al geplaagd door incidenten – kent ook het slechtste gemiddelde cijfer: 5.22.
'Liggen niet wakker van resultaten'
Volgens Jan van Schilt, voorzitter centrale directie Bonhoeffer College, ligt die lage score vooral aan de onzekerheid rond de toets.
"De leerlingen krijgen vier kansen voor de rekentoets. En er is elke keer weer onzekerheid over de geldigheid van zo'n toets. Telt die mee of telt die niet mee? Dat weegt zwaar voor leerlingen. Telt de rekentoets niet mee, dan leren ze liever voor een examenvak als Engels of Nederlands. Van die scorelijsten over de rekentoets liggen we daarom niet wakker."
"Het is geen graadmeter voor de kwaliteit van ons onderwijs. Natuurlijk wel een indicator om intern het onderwijs nog even onder de loep te nemen. We hebben een beleidsplan rekenen en taal, maar als de leerlingen niet willen leren voor een rekentoets en zich liever op een examenvak concentreren dan heeft dat invloed op de scores van zo'n rekentoets."
Rekenwonders zitten in Hengelo
Dat de veelbekritiseerde rekentoets niet per definitie een onvoldoende hoeft te betekenen bewijzen twee scholen in Hengelo. Zij voeren de ranglijst aan met slagingspercentages van boven de 85 procent. Het gaat om Bataafs Lyceum (Sloetsweg) en De Grundel (Grundellaan).
Vooral het slagingspercentages bij het vwo zijn indrukwekkend bij de instellingen: 99,1 procent (Grundel) tegenover 97.5 procent (Bataafs Lyceum).
De rekentoets is enkele jaren geleden ingevoerd als onderdeel van het eindexamen van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Na een pittige discussie in de landelijk politiek telt de toets dit jaar alleen bij het vwo mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Patatgeneratie
Walkman of gettoblaster? Pac-Man of mijnenveger? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Patatgeneratie (geboren tussen 1970 en 1985) kan daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Lezersmenu december 2018: De Pastorie in Ootmarsum
OOTMARSUM - Restaurant de Pastorie in Ootmarsum hoopt van december een extra feestelijke maand te maken. Het restaurant serveert het lezersmenu. Ook tijdens de kerstdagen. -
Dit Zijn Wij
Een feest der herkenning als je bladert door deze generatietijdlijn
Drie generaties zijn de afgelopen weken aan bod gekomen in onze zomerserie Dit zijn wij: Generatie Y, X en Patat. De komende drie weken behandelen we nog de Verloren Generatie, Babyboomers en de Stille Generatie. Wil je alvast nagenieten van de mooie verhalen? Blader door de tijdlijn en ontdek pure nostalgie. -
60 fijnproevers in jury Lezersmenu 2020
Welke 12 regionale restaurants verzorgen volgend jaar een creatief en verrassend culinair Lezersmenu? Die keuze maakt een deskundige jury op maandag 28 oktober in het kooktheater van horecagroothandel Hanos in Hengelo. De wedstrijd wordt georganiseerd door De Twentsche Courant Tubantia in samenwerking met Twente Culinair en Hanos.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Lezersmenu juli 2019: Bistro en Wijnbar BRUUT in Enschede
ENSCHEDE - Bistro en Wijnbar BRUUT in Enschede serveert gerechten uit de Franse keuken, maar zoekt daarin nadrukkelijk contrasten. Verfijnd en rauw. „Zoals Parijs en Berlijn.”