Volledig scherm
© Thinkstock

ROC van Twente alert op Turkse spanning, maar geen extra beveiliging

HENGELO - Het ROC van Twente verwacht de eerste schooldagen volgende week geen problemen als gevolg van de staatsgreep in Turkije. Ook de islamitische basisscholen in Hengelo en Enschede verwachten een rustige start.

Bij Gülen-sympathisanten, die van president Erdogan de schuld krijgen van de mislukte coup, leeft er angst voor represailles van Erdogan-aanhangers. Op de eerste schooldag elders in het land hadden sommige scholen extra bewaking ingeschakeld. Het ROC van Twente ziet daar geen noodzaak toe. Bij de islamitische basisscholen De Tulp (Hengelo) en Al-Ummah (Enschede) verwacht het centrale bestuur - de Stichting Simon - ook geen vervelende confrontaties. Er wordt geen beveiliging voor de deuren gepost.
De stichting Ebru in Hengelo – gelieerd aan de Gülenbeweging – gaf vorige week aan bang te zijn voor intimidatie of (verbaal) geweld en schreef alle raadleden van de grote Twentse steden daarover een brief. Ebru is bang dat veel Turken, die terugkomen van vakantie in Turkije daar zijn ingeprent dat Gülen-sympathisanten niet deugen en dat ze daar niet mee om mogen gaan.

Neutraal
Charlotte van Doorn, directeur van De Tulp: „Er heeft ons geen enkel signaal bereikt dat we werkelijke rekening moeten houden met vervelende situaties. Maar we zijn wel alert. We dragen altijd de boodschap uit, dat politiek niet thuishoort op het schoolplein. Wij zijn niet pro- of anti-Erdogan, we zijn neutraal. Ouders weten dat. Maar veel gezinnen zijn nu net pas terug van vakantie. Maandag weten we pas echt hoe het gaat.”

De twee basisscholen vallen onder de Stichting onderwijs op Islamitische grondslag Midden en Oost Nederland (Simon). Dit bestuur heeft de scholen in de brief aangeraden om de kinderen wel de ruimte te geven om over hun gevoelens te praten als gevolg van de mislukte staatsgreep. Zo zal het ook op het ROC van Twente zijn. „Waar nodig moet er ruimte zijn voor dialoog en het uitspreken van gevoelens”, aldus woordvoerder Els van Riel.<NO1>“Maar uiteraard zullen we er alert op zijn. Maar met een school van wel 20.000 leerlingen van verschillende afkomsten moet je altijd alert zijn op eventuele spanningen tussen groepen.”

Beveiligers
Bij het ROC-vestigingen lopen overigens altijd al beveiligers rond. Dat heeft te maken dat beveiliging ook een opleiding is aan de school. Volgens Van Riel worden er geen extra mensen ingezet. “We gaan ons gewoon richten op het onderwijs.”
De gemeente Hengelo heeft eerder deze maand alle middelbare scholen in de gemeente aangeschreven met een verzoek alert te zijn op eventuele spanningen tussen Turkse groepen. In een brief geven ze handvatten hoe daar mee om te gaan. Een van de aanbevelingen is de leerlingen in de lessen ruimte te bieden om hun gevoelens te delen.