Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Schaatsregio blut door wanbeleid

ENSCHEDE - De schaatsclubs in deze regio stellen een zware kascommissie op die de boekhouding van het Gewest Overijssel van de afgelopen twee jaar nog eens doorlicht. Het moet munitie opleveren om de oud-bestuurders van het gewest juridisch aan te pakken voor de financiële crisis. Zij hebben de afgelopen jaren voor twee ton aan schulden gemaakt. Het ooit rijke Gewest Overijssel is nu blut.

Ook moet het nieuwe bestuur van de ijsclubs zeker 10.000 euro terugeisen van de oud-penningmeester. Die zou zichzelf zonder toestemming een vergoeding hebben toegekend voor zijn werk. De regel is echter dat bestuurders zich niet laten betalen.

Brief
Er is inmiddels een aangetekende brief naar de oud-penningmeester, de oud-Enschedeër Ton Paay, gestuurd waarin hem wordt gesommeerd het geld terug te storten. Paay was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor een reactie.

Het oud-bestuur schreef echter wel een brief aan zijn opvolger waarin het ten stelligste ontkent wanbeleid te hebben gevoerd. Het oud-bestuur wijt het tekort aan het wegvallen van een bijdrage van de bond, de KNSB.

Ingrijpen
Het gewest wordt nu geleid door ervaren bestuurders van ijsclubs uit Enschede, Hengelo en Heeten. Huidig voorzitter Jaap Starkenburg benadrukt dat de schaatsclubs ‘niet uit zijn op bloed’. „Vast staat dat er niet heel goed is bestuurd in die twee jaar dat men er zat. Het bestuur bleef grote bedragen uitgeven zonder dat er genoeg inkomsten waren. En de boekhouding is niet goed verantwoord. Maar je moet ook constateren: wij als ijsclubs stonden erbij en keken ernaar. We hadden ook eerder kunnen ingrijpen. Nu gebeurde dat pas begin dit jaar.”

Toekomst
De begroting voor volgend jaar is rond en precies sluitend. „We moeten de tering naar de nering zetten. Alle ijsclubs zien dat in en toonden in de vergadering een grote bereidheid om veel meer samen te werken om de boel weer op de rails te krijgen.”