Volledig scherm
© Thinkstock

Scooter wint aan populariteit onder ouderen

ENSCHEDE - Steeds meer ouderen in Overijssel stappen op een snor- of bromfiets. Onder jongeren worden die vervoermiddelen juist steeds minder populair. Dat blijkt uit cijfers van de Bovag.

In Overijssel rijden dit jaar bijna 2800 jongeren tussen 16-20 jaar op een brommer of snorfiets rond. Dat waren er 9 jaar geleden nog bijna 6000. Het aantal 50-plussers met deze vervoermiddelen is juist enorm gestegen: van bijna 19.000 in 2007 tot bijna 31.000 nu. Daarmee is het totaal aantal brommer- en snorfietsrijders in de provincie met 50 procent toegenomen.

Bromfietsrijbewijs
De Bovag heeft wel een verklaring voor die opmerkelijke doelgroepwijziging. Voor jongeren is het bromfietsrijbewijs sinds 2006 verplicht; sinds 2010 moet er ook een praktijkexamen voor worden afgelegd. Jongeren kiezen daarom vaker voor de elektrische fiets. Of voor een auto, omdat daar tegenwoordig al vanaf 17 jaar een rijbewijs voor gehaald kan worden. Met dat autorijbewijs mag overigens ook op de brommer worden gereden, vandaar dat ouderen het bromfiets-rijexamen meestal niet meer hoeven af te leggen.

Scooter
De populariteit onder ouderen is vooral te danken aan de scooter. Die roept bij 50-plussers nostalgische gevoelens op, zo heeft de Bovag onderzocht.

Bovendien willen ouderen steeds vaker op meerdere manieren mobiel zijn. Ze hebben dus een auto, een fiets en een scooter of bromfiets.