Volledig scherm
Ilse Oude Luttikhuis juicht na een punt voor Set-Up'65. © Reiner van Willigen

Set-Up'65 begint seizoen met zege op Zwolle

OOTMARSUM – Springendal Set-Up'65 is het nieuwe seizoen in de eredivisie begonnen met een overwinning. De ploeg uit Ootmarsum gaat dit seizoen voor het kampioenschap en zette die ambitie direct kracht bij door te winnen van Zwolle: 3-1.

Het basisteam van Set-Up zag er grotendeels hetzelfde uit als tijdens de slotfase van vorig seizoen. Melanie Grob nam de plek van de gestopte Jiska Kamphuis in, terwijl Daphne Giesselink op de plek van de naar het tweede team vertrokken Ilse Kamphuis stond. Zij werden omringd door bekende namen als Kirsten Oude Luttikhuis, Ilse Oude Luttikhuis, Carmen Oude Luttikhuis, Loes Engbers-Hollink en libero Jorinda Kremer.

Valse start
Op de service van Engbers-Hollink nam de thuisploeg een 2-0 voorsprong, maar daarna nam Zwolle het initiatief over en kreeg Set-Up moeilijk vat op de opslag van de bezoekers. Zwolle kon zodoende uitlopen naar een 14-7 voorsprong. Op dat moment nam Set-Up-trainer Brahim Abchir een time-out om zijn team weer op de rit te krijgen. Even later bracht de oefenmeester Kiki von Piekartz in de ploeg voor Melanie Grob en verving Christie Wolt Carmen Oude Luttikhuis. De wissels brachten niet het gewenste effect, waardoor Grob en Oude Luttikhuis bij 19-12 terug in het veld kwamen. Zwolle leek zo op weg naar eenvoudige setwinst, maar op de serve van Carmen Oude Luttikhuis wist Set-Up het in de slotfase toch nog spannend te maken. Het verschil werd teruggebracht tot twee punten, maar dichterbij dan dat kwam Set-Up niet, 25-21.

De verloren set betekende een valse start voor de verliezend bekerfinalist en runner-up in de strijd om de landstitel. Vastbesloten om deze misstap recht te trekken, begon Set-Up met meer overtuiging aan de tweede set. Het leidde tot een 5-1 voorsprong, maar even gemakkelijk lieten de Ootmarsumse vrouwen de bezoekers terugkomen tot 5-4. Gestaag bouwde Set-Up in het vervolg aan een nieuwe voorsprong en halverwege de set had het een gat van een aantal punten geslagen. Bij 24-18 kwam Set-Up op setpunt, waarna de thuisploeg via een blok van Engbers-Hollink en Carmen Oude Luttikhuis de stand op het scorebord weer in evenwicht bracht.

Gelijkopgaande derde set
Tot 20-20 bleven Set-Up en Zwolle in de derde set in elkaars spoor. Af en toe lukte het de thuisploeg een gaatje van een paar punten te slaan, maar het lukte Zwolle telkens om te blijven volgen. Mede dankzij een ace van Engbers-Hollink kwam Set-Up vervolgens op een 23-20 voorsprong en ging het opnieuw op jacht op setwinst. Engbers-Hollink bracht haar team met een nieuwe ace op setpunt, waarna Kirsten Oude Luttikhuis de set binnen blokkeerde.

Zwolle gaf zich echter niet gewonnen en zette in de vierde set alles op alles. Bij een 6-3 stand in het voordeel van de bezoekers haalde Abchir zijn team naar de kant voor een time-out. Aanvankelijk leek dat niet het gewenste effect te hebben, aangezien de achterstand opliep tot 9-4, maar enkele minuten later waren de bordjes weer in evenwicht: 9-9. Het lukte Set-Up daarna niet om door te drukken, waardoor Zwolle kon bouwen aan een nieuwe voorsprong. Met Von Piekartz in de ploeg voor Grob probeerde de thuisploeg zich terug in de set te knokken. Het sorteerde in succes. Set-Up pakte het initiatief terug en kwam mede dankzij een blokpunt van Von Piekartz op een 20-19 voorsprong. Niet veel later waren de rollen echter weer omgedraaid en leidde Zwolle met 22-21. Er ontspon zich een spannende slotfase, waarin Set-Up aan het langste eind trok

Statistieken:

Springendal Set-Up’65 – Regio Zwolle Volleybal 3-1 (21-25,25-18, 25-20, 28-26).