Volledig scherm
© Annina Romita

Sfeer kerstmarkt Münster leidt niet onder terreurangst

MÜNSTER - Terreurangst drukt een stempel op de Duitse kerstmarkten. De inzet van de politie is er groot. Zo ook in Münster. Maar de sfeer lijdt er niet onder. Het is druk en gezellig op de Münster kerstmarkt.

De veiligheidsmaatregelen op alle grote Duitse kerstmarkten zijn intens. Dat geldt ook voor de vijf markten die Münster telt. Politiewoordvoerder Roland Vorholt zegt dat er deze adventstijd honderden agenten op de been zijn. Ze zijn in uniform, maar ook onopvallend in burger. Ook commerciële beveiligingsdiensten zijn ingeschakeld. "Er is geen concrete aanslagdreiging. Maar er bestaat wel een latente dreiging."

Druk
Geen kerstsfeer om van in je handen te wrijven. Maar in de praktijk valt het mee. Het publiek heeft zich er niet door laten afschrikken. Het is in Münster net zo druk als anders. De geschetste grote politie-inzet is amper merkbaar en drukt geen stempel op de sfeer. Pas na uren 'markten' is het eerste herkenbare politiekoppel te zien, met een Nederlandse collega. Die is van de partij vanwege het grote aantal Nederlandse bezoekers.

Weer
Franz Füchtenschnieder staat nu al zeven jaar gepofte kastanjes te verkopen op de Münster kerstmarkt. Hij ziet geen verschil in sfeer met ander jaren. "Mensen laten zich niet afschrikken." In zijn ogen is het weer veel bepalender. "Is het scheissweer, dan heb je ook scheisssfeer."

'Totaal niet mee bezig'
Bij sommige bezoekers heeft wel de gedachte gespeeld of het een goed idee is om een kerstmarkt te bezoeken. Bij de familie Schalk, deels afkomstig uit Ruurlo, is de terreurdreiging vooraf even ter sprake gekomen. Ingrid Schalk: "Maar ja, dan kan je nergens meer naartoe." Haar man Dirk: "Collega's op het werk zeiden: Zou je wel gaan, nu? Dan denk je er even over na. Maar je wilt je leven er toch niet door laten beheersen? En nu ik hier loop, ben ik er ook totaal niet mee bezig."

Niet voor iedereen was de eventuele terreurdreiging vooraf een thema. Tussen de stalletjes met glühwein staan de Enschedeërs Martijn den Ouden, Marjolijn Noordam, Erwin Duinkerken en Ferdinand Nauta met wat familieleden te genieten van de sfeer. Ze zeggen er 'geen moment' over nagedacht te hebben. "Anders kan je nergens meer heen", vindt Marjolijn.

Volledig scherm
© Annina Romita