Volledig scherm
Fred de Graaf, voorzitter van de Regio Twente. © Bert Kamp

‘Slagvaardige regio met Twenteraad’

ENSCHEDE - Een algemeen bestuur en een zogeheten Twenteraad die gezamenlijke werken aan de beleidsopgaven voor Twente. Zo moet de samenwerking van de veertien gemeenten in de regio vorm krijgen per 2016.

Deze elementen vormen de kern van het eindrapport Samenwerken doen we zelf dat burgemeester Henk Robben van Wierden namens de stuurgroep ‘Heroriëntatie Twentse samenwerking heeft aangeboden aan voorzitter Fred de Graaf van de Regio Twente.

Veertien collegeleden
De commissie-Robben stelt voorstel is om het algemeen bestuur van de regio te laten bestaan uit veertien collegeleden. Iedere gemeente levert een wethouder of burgemeester, afhankelijk van de porteuille. Het algemeen bestuur wordt aangevuld door de burgemeester van Enschede als voorzitter. „Besluitvorming heeft plaats op basis van one man, one vote’’, zegt Robben. „We denken dat dit de slagvaardigheid ten goede komt.” Besluitvorming met financiële gevolgen geschiedt gewogen naar inwonertal.

346 raadsleden
De Twenteraad bestaat uit alle 346 raadsleden van de veertien gemeenten. Uit de raad wordt een presidium gevormd van veertien vertegenwoordigers van alle gemeenten. De leden van de Twenteraad delen ontwikkelingen in Twente met elkaar en stellen per bestuursperiode met het algemeen bestuur een samenwerkingsagenda op. Het algemeen bestuur voert deze inhoudelijke uit. Ambtelijk wordt samengewerkt in het Twentebedrijf.

De veertien gemeenteraden moeten nu oordelen over het rapport, dat is opgesteld na het opheffen door het rijk van de WGR+-status van de Regio Twente.