Volledig scherm
Groentekwekerij Het Groene Spoor is één van de biologische boerderijen in Twente. © Emiel Muijderman

Slechts 1 procent van de Twentse agrariërs is ‘bioboer’

ENSCHEDE - De Twentse landbouw is niet zo biologisch als het groene imago van de regio doet vermoeden. Financiële steun moet de bioboer in beweging brengen.

De agrarische website BoerenBusiness zette cijfers van het CBS op een rijtje en daaruit blijkt dat van de 3812 boerenbedrijven in Twente er slechts 39 biologisch zijn, ofwel iets meer dan 1 procent. Vijf jaar geleden waren er nog 41 biologische bedrijven. Twente volgt daarmee de landelijke trend: in heel Nederland is het aantal biologische boerenbedrijven sinds 2011 iets gekrompen. En dat is opmerkelijk, want consumenten worden juist steeds enthousiaster. Volgens analisten van de Rabobank kochten Nederlanders in 2014 voor 1,13 miljard euro aan biologische voeding en de bank verwacht dat dat elk jaar met 10 procent zal groeien.

Inspelen op trend
Juist daarom moet Twente inspelen op die trend, vindt Annemieke Wissink van de PvdA-Statenfractie. Zij deed in juni een voorstel om ongebruikte landbouwsubsidies, jaarlijks zo’n 4 miljoen in Overijssel, voortaan te gebruiken om boeren te helpen de omschakeling naar biologisch te maken. „Biologisch is een enorme groeimarkt. Als we er zelf niet instappen, doen anderen dat. En als die markt eenmaal in handen is van buitenlandse producenten, is het heel moeilijk om hem terug te veroveren”, aldus de Bentelose. „Daarmee laat je enorme economische kansen voor onze regio liggen. Bovendien is biologisch beter voor het milieu, beter voor dieren en beter voor mensen, dus iedereen wint erbij.”

Bio-switch kost geld
Haar financiële voorstel komt voort uit de wetenschap dat omschakeling naar biologisch produceren de boer de eerste jaren flink geld kost. Er moet namelijk volgens nieuwe, strenge richtlijnen worden geproduceerd, maar pas na twee jaar krijgen de producten het keurmerk ‘biologisch’ en kunnen ze dus voor meer geld worden verkocht.

Overijssel
De dip in inkomsten is voor veel boeren een belemmering om de overstap te maken. Wissink gaat haar voorstel verder uitwerken om in te brengen in de begrotingsbehandeling, eind dit jaar. Niet alleen Twente, maar heel Overijssel scoort slecht in biologische landbouw. Op het lijstje ‘meest biologische provincie’ neemt Overijssel de negende plek in, met slechts 2,4 procent van het landbouwoppervlak dat biologisch wordt gebruikt. Flevoland gaat aan kop, met ruim 10 procent.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement