Volledig scherm
37.8 graden, vorig jaar gemeten op het beton in Enschede centrum

Spaanse Pluim brengt hittegolf naar Twente

TWENTE - Deze maandag is het nog even doorbijten, maar vanaf morgen kan toch echt de barbecue weer klaargezet worden: een hittegolf is op komst in Twente en de Achterhoek.

Voor een hittegolf zijn in een periode van ten minste vijf dagen twee zomerse dagen (25 graden of meer) en drie tropische dagen (30 graden of meer) nodig.

Dat lijkt gezien de voorspellingen in grote delen van de regio te gaan lukken. Een landelijke hittegolf zit er waarschijnlijk niet in, daarvoor moet hetzelfde gebeuren in De Bilt, waar de temperatuur traditioneel iets lager ligt.

Spaanse Pluim
Het zonnige weer hebben we te danken aan de Spaanse Pluim. een term die door meteorologen wordt gebruikt om een specifiek stromingspatroon in het zomerseizoen aan te duiden.

,,Op dit moment is het in Spanje flink warm. Op de Spaanse hoogvlaktes loopt de temperatuur op naar plaatselijk meer dan 40 graden. Door een grootschalig lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan komt er op enige hoogte een zuidelijke stroming op gang. Deze zuidelijke stroming krijgt grip op de hoge temperaturen in Spanje en blaast de warme lucht verder naar het noorden", verklaart weerman Wilfred Janssen.

Er wordt een kleine slag om de arm gehouden, want storingen vanaf de oceaan kunnen door de Spaanse Pluim dichterbij komen en de kans op een stevige regen- of onweersbui doen toenemen. De laatste hittegolf in Twente was in 2015. Die van komende week is waarschijnlijk de laatste en enige van het jaar.

Bekijk hieronder de voorspelling voor de grootste plaatsen in Twente en de Achterhoek:

Volledig scherm
Kinderen zoeken verkoeling op het Van Heekplein in Enschede © Wouter Borre
Volledig scherm
Kinderen zoeken verkoeling op het Van Heekplein in Enschede © Wouter Borre