Volledig scherm
© Thinkstock

Speciaal onderwijs in Twente krimpt: scholen gaan dicht, banen verdwijnen

ENSCHEDE/HENGELO - Het speciaal onderwijs in de regio krimpt in hoog tempo. Door verlies aan leerlingen - en dus inkomsten - gaan schoolgebouwen dicht en verdwijnt werkgelegenheid.

Dit jaar is in Enschede het gebouw van de Schutte’s Bosschool al afgestoten. De opleiding voor langdurig zieke kinderen verhuisde naar het gebouw van Onderwijscentrum Het Roessingh. In Hengelo gaat mogelijk iets vergelijkbaars gebeuren. School De Zevensprong trekt mogelijk in bij De Stapsteen.

Terugloop
De verhuisbewegingen zijn een gevolg van de forse terugloop van het leerlingaantal bij Attendiz, de belangrijkste aanbieder van speciaal onderwijs in Twente. Op 1 oktober 2014 bezochten 2150 leerlingen één van de 25 Attendiz-scholen of leerwerkplekken in de regio. Nu zijn het er al bijna 300 minder. Attendiz houdt rekening met een krimp van dertig procent in minder dan tien jaar.

Voelbaar
Het verlies van leerlingen en dus inkomsten – Attendiz krijgt 15.000 euro per leerling per jaar – is direct voelbaar voor hele organisatie. ‘Het gaat om miljoenen’, zegt bestuurder Paul Overakker, sinds enkele maanden in functie bij Attendiz.

Vaker naar 'gewone' school
De teruggang van het aantal leerlingen heeft maar voor een deel te maken met de krimp van de bevolking. Een veel belangrijker oorzaak is de invoering van passend onderwijs. Dat laatste houdt in dat sinds 2014 veel meer kinderen en jongeren met een beperking naar een ‘gewone’ school gaan. Voorheen werden ze doorverwezen naar het speciaal onderwijs.