Volledig scherm
© Wouter Borre

Steenmarterexpert uit Delden: Hef beschermde status marter niet op!

DELDEN - In de nieuwe Natuurwet, waar de Tweede Kamer momenteel over debatteert, wordt mogelijk de beschermde status van de steenmarter opgeheven. Daardoor zou het beestje bejaagd mogen worden.

Steenmarterdeskundige Han Brinkcate uit Delden is daar fel op tegen.

Rattenprobleem
„Het helpt namelijk helemaal niks. Als je hier een steenmarter doodt, komt er zo een nieuwe vanuit Duitsland, waar een overschot is. Stel dat het wel lukt om de marters uit te roeien, dan krijgen we een rattenprobleem. Steenmarters eten enorme hoeveelheden muizen en ratten, maar daar staan de mensen niet bij stil.”

Overlast
Steenmarters veroorzaken overlast in huizen en bij auto’s. Ze bouwen een nest tussen het dakbeschot of in een spouw, laten daar stinkende prooiresten en hun bepaald niet reukloze urine achter. Bij auto’s bijten ze kabels en leidingen kapot.

Middelen
„Overlast? Ja, die is heel makkelijk te voorkomen door je huis marterdicht te maken”, zegt Brinkcate. „Dat kan met eenvoudige middelen. Ik hoor ook wel dat marters kippenhokken leegroven en konijnen uit hun verblijf trekken. Maar dan zeg ik: sluit de boel dan beter af, opdat de marter geen kans krijgt. Het is zo makkelijk om de overlast in de schoenen van de marter te schuiven.”

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement