Volledig scherm
© Thinkstock

Sterke stijging fastfoodzaken in Twente

ENSCHEDE - Het aantal fastfoodbedrijven in Twente is de afgelopen twee jaar bijna een keer zo snel gegroeid als het landelijk gemiddelde. Sinds 2014 steeg het aantal fastfoodrestaurants in de regio met 6,3% tot 390, terwijl de landelijke groei ‘slechts’ 3,6% bedroeg.

Dat blijkt uit een specificatie van Koninklijke Horeca Nederland op de onlangs bekend gemaakte landelijke cijfers over omzetten en groeicijfers van de branche. Wat Twente betreft, valt vooral de groei van de fastservice op, maar er zijn in de regio nog steeds minder fastfoodrestaurants dan landelijk.

6,2 fastfoodbedrijven per 10.000 inwoners
Twente telt er 6,2 per 10.000 inwoners en landelijk zijn het er 6,8 per 10.000. De groei zit vooral in meer lunchrooms (+9%), terwijl het percentage ijssalons, pannenkoekenhuizen en cafetaria’s elk met 3% steeg.

Afname traditionele restaurants
Het aantal traditionele restaurants in de regio is de afgelopen twee jaar zelfs sterker gekrompen dan landelijk: -2% ten opzichte van -1% landelijk. Wel sloten er in Twente minder café’s de deuren dan landelijk.

Sinds 2006 daalde volgens cijfers van het CBS het aantal café’s in Twente met 7% tot 372. Landelijk deed 13% van de taplokalen de deur definitief op slot.