Volledig scherm
© ANP

Subsidie voor 50 projecten duurzame energie in Twente en Achterhoek

ENSCHEDE/ DEN HAAG - In totaal vijftig projecten in Twente en de Achterhoek kregen te horen dat ze subsidie krijgen voor de energie die ze opwekken uit duurzame bronnen. Dat blijkt uit een overzicht gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken.

Bij 38 projecten gaat het om energie uit zonnepanelen, bij 11 om biomassa-installaties en er was één project rond warmteopwekking met behulp van zonne-energie.

Biomassacentrale
Opvallend is dat veel subsidie gaat naar agrarische bedrijven in Beuningen, die biomassacentrales plaatsten. Opgeteld ruim 5,5 miljoen euro. In Twente is voor niet één project met windenergie subsidie verstrekt. Een aanvraag van Twence, voor de mestvergister op Elhorst Vloedbelt in Zenderen, is niet gehonoreerd. Volgens een woordvoerster van Twence omdat deze te laat werd ingediend. De aanvraag loopt nu mee voor de tweede helft van 2016. Twence heeft wel ruim 1 miljoen euro toegezegd gekregen voor het nog aan te leggen zonnepark op Boeldershoek in Hengelo.

Het geld wordt niet in één keer uitgekeerd. De aanvragers krijgen de subsidie voor de energie die opgewekt wordt gedurende een bepaalde periode. Voor zonnepanelen is dat vijftien jaar, voor biomassa twaalf. En het gaat om een maximumbedrag, dat dus lager uitvalt wanneer er minder energie wordt geleverd.

Eerste overzicht
Nationaal gezien deed het ministerie van Economische Zaken de eerste helft van 2016 4 miljard aan toezeggingen voor subsidie. In de tweede helft van het jaar komt daar nog eens 5 miljard bij. Het is voor het eerst dat het ministerie een gedetailleerd overzicht publiceert van de toegekende subsidies.