Volledig scherm

Talenten van Twente en Heracles treden in voetsporen van hun vader

Ze zijn allebei de zoon van een bekende oud-speler en zijn allebei voor het eerst met hun club mee op trainingskamp: Justin Hoogma van Heracles (zoon van Nico- Jan) en Vincent Schmidt van FC Twente (zoon van Robin).

Hoe groot is de invloed van je vader op jouw voetbal?

Schmidt: „Mijn vader kon heel aardig voetballen, maar dat heb ik vooral van horen zeggen. Ook van hemzelf, ja, haha. Ik heb hem nooit in actie gezien, want toen ik werd geboren was hij al gestopt. Wel heeft hij videobanden bewaard en die beelden heeft hij mij laten zien. Hij was meer een aanvaller en pikte regelmatig zijn doelpunten mee. Ik ben een middenvelder en word nu omgeschoold tot linkervleugelverdediger.”

„Er is wel een tijdje geweest dat mijn vader nooit tevreden over me was na een wedstrijd en daar hebben we wel eens strijd over gehad. Achteraf had hij gewoon gelijk en ik accepteer het tegenwoordig ook. Hij weet als oud- prof precies wat ik nu meemaak. Na de scheiding van mijn moeder heeft hij een tijdje in Salou in een hotel van familie van ons gewerkt, waardoor hij me wat minder kon volgen. Maar het contact is altijd gebleven. Hij woont nu in Hendrik Ido Ambacht en belt me nog steeds na elke wedstrijd. Hij heeft voor het trainingskamp ook nog gebeld en gezegd dat ik vooral moet genieten. En dat doe ik volop, al is het wel zwaar.”

Hoogma: „Die is vrij groot. Ik praat veel met hem over voetbal. Ik was nog heel jong, maar heb toch best veel herinneringen aan zijn tijd bij HSV. Ik was een jaar of 4 toen ik al naar de thuiswedstrijden ging kijken en bij mijn vaders afscheidswedstrijd liep ik aan zijn hand mee het veld op. Dat vond ik heel indrukwekkend. Ik heb veel respect voor hem. Hij heeft veel bereikt als voetballer en heeft er kijk op. Hij let echt op mij tijdens wedstrijden, ook omdat hij op dezelfde positie heeft gespeeld als ik. We zijn wel andere types: hij was een echte verdediger, ik ben meer van het opbouwen dan van het verdedigen.”

„Dat hij ook mee is op trainingskamp als directeur van Heracles is ergens een nadeel. Dat wil je eigenlijk niet, maar ik merk er weinig van. We praten wel, maar niet te veel. Hij is directeur, ik zijn werknemer. Voor ik naar Heracles kwam, was dat wel een punt voor mij: dat het zou lijken op vriendjespolitiek. Maar als ik goed presteer, verstomt dat vanzelf, denk ik. Ik wilde heel graag naar deze club, omdat ik al fan ben sinds mijn vader er kwam spelen. Ik heb altijd een seizoenkaart gehad. En je ziet aan jongens als Pelupessy, Te Wierik en Bruns, die ook uit de jeugd van FC Twente komen, dat er bij Heracles voor jonge spelers echt kansen liggen om door te breken.”

Als aanvoerder van Heracles gaat Nico-Jan Hoogma na het kampioenschap in de eerste divisie in 2005 op de schouders van de fans.

Hoe erg lijk je op je vader?

Schmidt: „Van de buitenkant lijk ik op mijn moeder, maar van binnen ben ik precies mijn vader. Mijn vader is geboren in Rotterdam en dat zie je terug in mijn karakter. Ik ben een echte Enschedese jongen, maar ik heb dat brutale in me van een westerling. Ja, ik weet dat mijn vader een boef was in het veld. Dat ben ik soms ook.”

Hoogma: ,,Mijn moeder zegt: ‘Je lijkt op je vader op die leeftijd’. Ze kennen elkaar als sinds hun vijftiende. En ook qua karakter lijk ik op hem, zegt zij. We zijn thuis redelijk druk, willen niet verliezen en houden van gezelligheid. Ik wil het liefst net zo goed worden als hij of beter. Maar het is geen competitie, want als het niet lukt, kan mijn carrière alsnog succesvol zijn geweest.”

Hoe groot is de invloed van je moeder geweest?

Schmidt: „Heel groot. Ik heb na de scheiding bij mijn moeder gewoond en zij heeft het lang niet altijd makkelijk gehad. Ze was er altijd voor me en bracht me overal naar toe. Waar ik ook moest voetballen, niets was te veel. Een tijdje woonde ik op mezelf, maar dat was niet zo’n succes. Ik at niet goed en pakte niet genoeg rust. Bij de club hadden ze dat ook door. Sinds dit seizoen woon ik weer bij mijn moeder en leef ik een heel ander leven. Je ziet het ook aan mijn prestaties. Vorig seizoen speelde ik zelden, maar ik heb de knop omgezet en nu mag ik al mee op trainingskamp. Dat is voor een groot deel de verdienste van mijn moeder.”

Volledig scherm

FC Twente voor aanvang van het seizoen 1989/'90, met uiterst rechts op de bovenste rij Robin Schmidt.

Hoogma: ,,Ook heel groot. Zij doet alles in huis. Ze wast, ze kookt elke dag ze brengt ons altijd weg. Ik heb wel een rijbewijs, maar mag nog niet alleen rijden. Ze is er altijd voor ons, ook voor mijn broer en zusje. Ze is lief, zorgt voor ons. Ik kan heel erg goed met mijn moeder, we hebben een sterke band. En dat geldt ook voor mij en mijn vader. We kunnen allemaal goed met elkaar overweg. Mijn moeder loopt al heel lang mee in het voetbal, komt vaak naar wedstrijden kijken. Ze is heel trots. Het is prettig om te weten dat ze altijd voor ons klaarstaat. Ik weet ook zeker dat ze het heel spannend gaat vinden als ik mijn debuut maak."

Volledig scherm

Nico-Jan Hoogma in dienst van HSV, tijdens een Europees duel tegen Fiorentina.

Foto's: ANP

Volledig scherm
Vincent Schmidt (links) en Justin Hoogma
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement