Te weinig tepels? Dan fok je die toch gewoon...
Meer biggen? Dan ook meer tepels voor de zeug. Alsof het een Ikeaproduct betreft wordt er gewerkt aan het verhogen van het aantal spenen bij zeugen.
Er worden per moederdier meer biggen geboren en dat heeft gevolgen voor de voedselverstrekking. Volgens actiegroep Wakker Dier werden tien jaar geleden per zeug 11,6 biggen geboren, nu is dat aantal met 2,5 big opgelopen naar 14,1.
Het aantal tepels is niet meegegaan in dat tempo, waardoor een deel van de biggen te weinig voedsel krijgt en via allerlei kunstgrepen moet worden bijgespijkerd. Volgens Wakker Dier sterven hierdoor onnodig veel roze makkertjes.
Meer spenen
Maar daar wordt door de sector aan gewerkt. ,,We proberen al jaren zeugen te fokken die niet alleen meer biggen werpen, maar ook meer spenen hebben om ze te voeden”, zegt zeugenfokker Gert van Beek woensdag in onze krant.
Hoe gaat dat dan? Kun je zulke beesten bestellen, kun je er wat extra spenen aan plakken of moet er op een andere manier aan het originele model worden gesleuteld?
Een bevriende dierenarts vertelt mij dat er geen vast aantal spenen per zeug bestaat. Er zijn varkens met tien maar ook met twintig tepels. Je kunt ze met meer spenen fokken door tepelrijke exemplaren te kruisen met beren (mannetjesvarkens) van het vrouwelijke typ. Sommige beren hebben rudimentaire tepels en die moet je hebben.
Schepping
Varkens zijn bij de schepping voorzien van tien tepels, schrijft Karel Knip in een column uit 1998 op internet. De schrijver heeft zich verdiept in het onderwerp Tepeltal. Hij beschrijft een aantal modellen. Twee tepels op een jong komt vrij algemeen voor. Bij paard, ezel, kameel en olifant, maar ook zeeleeuw, tuimelaar en vleermuis. Ook is er een vier tepel, een jong concept. Die vinden we bij de koe en de walrus. Beide modellen treffen we aan bij de mens.
De natuur heeft ervoor gezorgd dat er bijna altijd een paar tepels over zijn. Er kan er eens eentje uitvallen of er komt een jong meer dan gedacht. Een das heeft bijvoorbeeld zes tepels en krijg twee tot drie jongen.
Mastomys
Maar de Zuid-Afrikaanse rat Mastomys tart deze logica. Die heeft 24 tepels en krijgt gemiddeld 8,5 jong. En dan zijn er ook nog beesten met twee tepels die meer dan twee jongen groot brengen, zoals de geit en het konijn. De kleintjes wisselen elkaar gewoon af.
Eigenlijk doet elk dier maar wat. En dat kan bij varkens problematisch zijn. Elke big pikt een vaste speen in en duldt op deze persoonlijke voorziening geen concurrentie. De zwaarste biggen liggen vooraan bij de beste spenen en de overtollige broertjes en zusjes hebben het nakijken. Dan zorg je natuurlijk niet voor minder biggen, maar voor meer tepels. Logisch.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Dit zijn wij
Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd
We sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd. Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro. -
Babyboomers
Sommige idolen sterven nooit
Marilyn Monroe, John F. Kennedy en Elvis Presley hebben veel met elkaar gemeen. Hun overlijden ging als een schokgolf door de wereld. Maar als icoon van een tijdperk, ben je onsterfelijk. Dan blijf je inspireren. -
Patatgeneratie
Coffeeshopmagnaat: Het was me niet om het geld te doen
Wat ooit 's werelds grootste coffeeshop was, is nu een opslagplaats van verweesde spullen. Aan het plafond hangt een metersgrote octopus. Op de grond staat een centrifuge om joints voor te draaien. Vijf toonbanken naast elkaar geven een indruk van de immense volksstromen uit Zeeland, België en Frankrijk die hier hun wiet kochten. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
-
Lezersmenu mei 2019: Pop-up GastroFabrique in Hengelo
HENGELO - In de voormalige Hazemeijerfabriek in Hengelo verrijst in mei een pop-uprestaurant. De GastroFabrique schotelt onze lezers vier gangen voor. -
Lezersmenu juni 2019: Kötter Seafood in Oldenzaal
OLDENZAAL - Een viswinkel combineren met een culinair visrestaurant. Wouter en Nicole Braamhaar zagen die droom vorig jaar uitkomen. Welkom bij Kötter Seafood. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.