Volledig scherm

Thuiswedstrijd voor Udo Lindenberg in Gronau; ontmoet de fans

GRONAU - Rockster Udo Lindenberg (70) speelde woensdagavond een thuiswedstrijd in zijn geboortestad Gronau. De net benoemde ereburger zong voor 1.500 man in de intieme Bürgerhalle. Rond 3.200 bezoekers konden gratis meekijken op een megascherm.

Het was het slot van een uitgebreide tournee langs steevast uitverkochte (voetbal)stadions. Op ieder concert genoten tientallen look-a-likes: gleufhoed, zonnebril, oorbel en haar in de nek.

Paplepel
Naam: Anna-Lucia Liewald (6) uit Altenburg bij Leipzig.

De stoere meid, druk met wisselen van de melktandjes, heeft er met haar familie een rit van 540 kilometer opzitten. Nu trekt ze de gleufhoed recht en showt ze haar kaartje. In luttele minuten was 'Gronau' uitverkocht. ,,Ze houdt van Udo, al van baby af. Ze heeft altijd zijn muziek gehoord'', vertelt haar moeder. Opa Frank Lipske (55) heeft haar hoogstpersoonlijk de honderden songs van Udo met de paplepel ingegoten. Bij veel inwoners van het vroegere Oost-Duitsland heeft de rockster een bijzondere plek in hun hart. Hij heeft hun roep om vrijheid altijd gesteund.

Anna-Lucia's lievelingsnummer is Coole Socke, van het nieuwste album dat een enorme klapper is in Duitsland. Zij ziet en hoort Udo en zijn band voor de vierde keer live. ,,Zijn muziek spreekt me aan.''


Naam: Adrie Beckmann (55) uit Wiesenburg bij Berlijn.

Hij stond te luisteren bij het enige concert dat der Udo ooit in de vroegere DDR gaf, in oktober 1983 in het Palast der Republik in Oost-Berlijn. Adrie zag hoe 'stillen' van de geheime dienst Stasi stonden in te knuppelen op langharige rockliefhebbers. De communistische heilstaat wist zich geen raad met de populaire oproerkraaier uit West-Duitsland. ,,Toen ze begonnen te slaan, dacht ik: Ich verpiss mich, ik ga er vandoor.'' Samenscholingen waren bij wet verboden.

Daar werd de blijvende liefde voor Udo geboren. ,,Ik houd van alles van hem.'' Hij begint spontaan te zingen, compleet met gespeelde pruillip. Hij kan het aantal Udo-shows niet tellen, zoveel. Eentje was bijzonder, een intiem concert in een kleine zaal in Baden-Baden. Daar drukte hij de ster de hand. ,,Das war Ganzenhaut...'' Kippenvel.

Volledig scherm

Panik-virus
Naam: Manu Seewitz (45) uit de buurt van Magdenburg.

Manu en twee vriendinnen hebben 400 kilometer gereden om er in Gronau bij te zijn. ,,Ik heb het Panik-virus, daar is geen therapie voor'', verwijst ze lachend naar de vaste begeleidingsband, het Panikorchester.
Ze voer pas mee over de Middellandse Zee met de Rockliner4, het schip dat van Malaga naar Majorca voer, met de grote ster aan boord. ,,Das war die geilste Woche meines Lebens'', zegt de administratief medewerkster die normaliter eerder oogt als strenge pianolerares.

Voor de Oost-Duitse schone is het repertoire van Udo bijzonder. Zijn songs waren lange tijd verboden in het strenge regime, zoals de Glenn Miller-cover Sonderzug nach Pankow, verwijzend naar de vroegere DDR-machthebber Erich Honecker. ,,Udo heeft de vreedzame revolutie gepredikt.'' Ze zijn hem blijven dankbaar.


tekst Bert Janssen, foto's Christian van der Meij

Volledig scherm
Volledig scherm
© Christian van der Meij