Volledig scherm
Een deelnemer in actie tijdens het Twente Open 2012 Rubik’s Cube. Foto Robin Hilberink

Tomoaki vestigt Aziatisch record in Twente

ENSCHEDE – De 30-jarige Tomoaki Okayama uit Tokyo heeft zaterdag, bij het Twente Open 2012 Rubik’s Cube in Enschede, een nieuw Aziatisch record gevestigd. De Japanner, die speciaal voor de wedstrijd met de bekende gekleurde draaispeelgoedbox uit de jaren tachtig naar Enschede was gekomen, had 26 draaiingen nodig om een de kleuren van een drie bij drie kubus bij elkaar te krijgen.

,,Hier wordt ook een onderdeel gehouden waarbij je met zo min mogelijk draaien de puzzel moet oplossen. Dat doen ze op toernooien in Japan bijna nooit. Daarom ben ik donderdag naar Amsterdam gevlogen, heb een dagje aan sightseeing gedaan en ben nu hier’’, zei Tomoaki zondagmiddag in het gebouw DGT aan de Hengelosestraat in Enschede.

Daar doen zeventig Rubik-spelers uit negen landen mee aan het eerste Twente Open. ,,Het evenement verloopt volgens het tijdplan. De mensen hebben het naar hun zin en daar gaat het om’’, aldus organisator Erik Akkersdijk. Ron van Bruckem uit Almere, verbonden aan de wereldbond, noemde het evenement ‘klein en heel informeel. Het is heel gezellig.’

Mats (15) wint eerste Rubik’s Cube-strijd

De 15-jarige Mats Valk uit Amstelveen heeft zondag het eerste Twente Open Speedcubing in Enschede gewonnen. Hij draaide de Rubik’s Cube, de kleurige puzzelkubes uit de jaren tachtig, gemiddeld in 9.55 seconden in de goeie stand. Aan het toernooi deden zeventig deelnemers uit negen landen mee. Er waren veel debutanten, zeventien, vooral uit deze streek. „Dat is een teken dat onze sport leeft in het oosten”, zei woordvoerder Ton Dennenbroek van de wereldbond.