Volledig scherm
© Thinkstock

Tukker rookt per dag bijna 5 sigaretten mee door vieze lucht

ENSCHEDE - Noord Twente is qua luchtkwaliteit de beste plek om te wonen in onze regio. In de gemeenten Hellendoorn, Dinkelland, Tubbergen en Twenterand is de luchtvervuiling het laagst. Hengelo scoort het slechtst in de regio.

Actiegroep Milieudefensie gebruikte wetenschappelijke gegevens over de luchtkwaliteit in Nederland om uit te rekenen hoe zwaar de longen van de Nederlander worden belast.

'Meerookeffect'
De vervuiling werd omgezet naar het ‘meerookeffect’. Het inademen van vervuilde lucht heeft namelijk dezelfde schadelijke effecten als het meeroken van sigaretten. Daarom rekende Milieudefensie per gemeente uit hoeveel virtuele ‘sigaretten’ de inwoners meeroken als gevolg van luchtvervuiling. Dat is het ergst in Rotterdam, waar de inwoners gemiddeld 6,8 virtuele sigaretten meeroken. Het schoonst is de lucht boven de Waddeneilanden, waar de score nog altijd rond de 3 ligt.

4,3 virtuele sigaretten
Twente zit in de middenmoot. Voor de hele provincie ligt het gemiddelde op 4,6. Hengelo scoort het slechts met 5,2, de noordelijke gemeenten zijn het schoonst met 4,3 virtuele sigaretten per inwoner. Milieudefensie stelt dat het echte meeroken de laatste jaren door overheidsmaatregelen flink is teruggedrongen.