Volledig scherm
© Thinkstock

Twente worstelt met waternood

ENSCHEDE - Al zeven jaar wordt gezocht naar plekken waar drinkwater opgepompt kan worden. Nog dit jaar moet de provincie een besluit nemen.

Er moet op korte termijn een oplossing komen voor het dreigende tekort van 5 tot 7 miljoen kuub drinkwater per jaar in Twente. De provincie Overijssel wijst daarom voor eind dit jaar nieuwe locaties in Twente aan voor waterwinning.

Grote brand
De zoektocht naar nieuwe waterwinlocaties duurt al zeven jaar. Eén van de redenen waarom er waterwinlocaties moeten bijkomen, is dat het water uit het Twentekanaal sinds een grote brand bij Vredestein in 2003, waarbij schadelijke stoffen in het kanaalwater kwamen, niet meer kan worden gebruikt voor de drinkwatervoorziening.

Nieuwe waterwinlocaties
Er zijn in 2009 negen nieuwe potentiële locaties naar voren gekomen, die nader zijn onderzocht. Daarbij gaat het onder meer om effecten voor het milieu en onderzoek naar de kosten en baten. De Sallandse Heuvelrug, Lochemseberg, Daarle, Vriezenveen en Goor worden als meest geschikte nieuwe waterwinlocaties gezien.

Dat het allemaal zo lang duurt komt doordat er veel partijen zijn betrokken bij de keuze van nieuwe waterwingebieden. Naast de provincie zijn dat Vitens, twee waterschappen en ook de bewoners, want onttrekking van water aan de bodem kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de landbouw en het milieu.

Momenteel wint Vitens in Twente drinkwater op de Herikerberg (Markelo), in Goor, Weerselo, Espelo (Holten), Nijverdal, Wierden, Mander, Losser en Rodenmors (Denekamp).

Kwaliteitsverschil
Er zijn in Twente lokaal grote verschillen in de kwaliteit van het drinkwater. De kwaliteit hangt af van de bronnen waar het water wordt gewonnen. Dat de kwaliteit in dezelfde stad of dorp zelfs per postcodegebied kan fluctueren, komt doordat het water soms wordt gewonnen op verschillende productielocaties. Zo is het drinkwater uit Enschede en Hengelo bijvoorbeeld afkomstig uit putten in Espelo, Goor en Holten.