Volledig scherm
Eerder dit seizoen won Eurosped met 3-0 in Ootmarsum. © Lars Smook

Twents bekeronderonsje prooi voor volleybalsters Eurosped

ALMELO - Eurosped heeft Springendal Set-Up'65 uit het bekertoernooi gestoten. In de IISPA in Almelo won de thuisploeg met 3-1. De regerend bekerkampioen neemt het in de halve finale op tegen Sliedrecht Sport, de koploper van de eredivisie.

Bij Eurosped startte de Estse nieuweling Kadi Kullerkann in de basisopstelling. Trainer Jan Berendsen ruimde verder een plekje in voor Eline Gommans, Judith Kamphuis, Daphne Knijff, Carlijn Koebrugge, Rochelle Wopereis en libero Kim de Wilde. Aan de andere kant van het net verschenen de zusjes Kirsten, Ilse en Carmen Oude Luttikhuis in het veld, evenals Loes Engbers-Hollink, Kiki von Piekartz, Daphne Giesselink en libero Jorinda Kremer. Set-Up had na het 3-0 verlies in eigen huis eerder dit seizoen in de competitie tegen Eurosped iets goed te maken, maar de Almelose formatie zorgde via Knijff voor het eerste punt. Daarna liep de thuisploeg op de service van Wopereis uit naar een 6-0 voorsprong. Set-Up-trainer Brahim Abchir had twee punten eerder, bij 4-0, zijn eerste time-out al benut.

Evenwicht
Eurosped gaf de vliegende start geen vervolg. Set-Up kwam beter in de wedstrijd en bij 12-12 waren de bordjes weer in evenwicht. Beide teams bleven tot 22-22 in elkaars spoor, maar op de service van Rochelle Wopereis lukte het Eurosped om in de eindfase een gaatje te slaan. De Almeloërs kwamen bij 24-22 op setpunt. Een mislukte aanval van Set-Up, Carmen Oude Luttikhuis sloeg in het net, betekende dat de eerste set voor de thuisploeg was.

Ook in de tweede set was het Eurosped dat lange tijd de dienst uitmaakte. De titelverdediger had grote delen van de set een voorsprong en was ook het eerst bij de twintig punten (20-14). Bij Set-Up ging er teveel mis om de thuisploeg echt in de problemen te brengen. De pass was onzuiver en aanvallend lukte het onvoldoende om een vuist te maken. Via een aanval van Knijff kwam Eurosped op setpunt. Set-Up kwam via Engbers-Hollink nog op 24-19, maar in de daaropvolgende aanval timmerde Kullerkann de bal tegen de grond en zette de thuisploeg daarmee op een 2-0 voorsprong in sets.

Laatste kans
Voor Set-Up was dat het teken dat het in de derde set alles op alles moest zetten om nog door te dringen tot de halve finale van de beker. Set-Up begon met Melanie Grob en Christie Wolt in de basis in plaats van Kiki von Piekartz en Carmen Oude Luttikhuis. Met nieuw elan zetten de bezoekers de achtervolging in en eindelijk leek het volleybalgevecht te zijn ontsponnen waarvoor de bezoekers naar Almelo waren gekomen. Set-Up kwam met 4-1, 18-16 en 22-20 voor, maar zag Eurosped even zo vaak terugkomen. Het bleef daardoor tot in de eindfase spannend, maar door blokpunten van Ilse Oude Luttikhuis en haar zusje Carmen sleepte Set-Up er toch een vierde set uit.

Het bleef echter bij die ene gewonnen set voor de bezoekers. Eurosped had in de vierde set al snel een 12-6 voorsprong te pakken en hield die marge vast. Rinske Hofsté zette de thuisploeg bij 24-20 op matchpoint. Knijff mocht vervolgens voor de wedstrijd serveren. De eerste twee wedstrijdpunten werden door Set-Up nog weggewerkt, maar Carlijn Koebrugge maakte daarna het winnende punt.

Sliedrecht Sport
In de halve finale neemt Eurosped het op tegen Sliedrecht Sport. Waar de finalisten vorig seizoen bekend werden in een Final Four-weekend, heeft de Nevobo er dit seizoen voor gekozen de halve finale over een thuis- en een uitwedstrijd te laten spelen. De andere halve finale gaat tussen Sneek en US uit Amsterdam.

Eurosped – Springendal Set-Up’65 3-1 (25-22, 25-19, 23-25, 25-22).