Volledig scherm
Verpleegkundige Eefje Stokvis en collega Natasia ten Kattelaar © Robin Hilberink

Twents trio luidt noodklok over verpleeghuiszorg

ALMELO/HELLENDOORN - De maat is vol. De verpleeghuiszorg schiet tekort. Jacqueline Vossebeld, Eefje Stokvis en Natasia ten Kattelaar, medewerkers van zorginstelling ZorgAccent in Almelo en samen de ‘3zusters’, nemen geen blad voor de mond. Maar ze laten het niet alleen bij kritiek, ze denken ook mee met bestuurders, beleidsmakers en het Zorginstituut Nederland.

Een A4’tje met daarop een richtlijn voor een minimale personeelsbezetting per bewonersgroep in het verpleeghuis is onderdeel van het pamflet, dat naar de verschillende instanties en partijen is gestuurd.

Wat die minimale bezetting volgens 3zusters is? Twee medewerkers op een groep van acht demente ouderen. Daarbij moet een van de twee gekwalificeerd zijn als ‘verzorgende individuele gezondheidzorg’ (IG, niveau 3). De verpleegkundigen Stokvis en Ten Kattelaar en verzorgende IG Vossebeld voeren al langere tijd actie onder de naam ‘3zusters’. Dat doen ze ondermeer via een eigen Facebookpagina en met volledige instemming van hun werkgever ZorgAccent.

Kamerdebat
De ‘zusters’ werden donderdag in een debat met staatssecretaris Martin van Rijn genoemd door oppositiepartijen in de Tweede Kamer, waaronder het CDA en de SP. Ze riepen de bewindsman ter verantwoording omdat hij anderhalf jaar geleden de beroepsvereniging V&VN opdracht gaf om met een leidraad te komen voor een personeelsbezetting in de verpleeghuizen. Op 1 oktober moest deze er zijn. Die deadline werd niet gehaald omdat V&VN en brancheorganisatie Actiz er onderling niet uitkomen.

„Hoe moeilijk kan het zijn”, aldus Stokvis. „Dit is geen hogere wiskunde. Er is geen leidraad van hogerhand nodig. Laat bestuurders, managers, verpleeghuisdirecties en politici luisteren naar ons. Naar de mensen op de werkvloer, naar bewoners van verpleeghuizen en hun naasten. Dan horen ze hoe het zit.’’ De 3zusters zeggen te weten waarom brancheorganisatie Actiz geen handtekening onder de richtlijn zet. De branchevereniging kan worden afgerekend op een akkoord dat ze ‘niet kan waarmaken’.

Geld
Waarmee de achterliggende oorzaak van de huidige problematiek op tafel komt. „Er is onvoldoende geld om een verantwoorde personeelsbezetting in de ouderenzorg te garanderen”, aldus de 3zusters. Hun alternatieve richtlijn is onder de aandacht gebracht bij het Zorginstituut, dat van Martin van Rijn moet bemiddelen tussen de V&VN en Actiz. ‘Wij willen graag met het Zorginstituut in debat’’, aldus het drievrouwschap dat alle steun krijgt van werkgever ZorgAccent.