Volledig scherm
Twentse aspergegerechten werden beoordeeld door experts © Carlo ter Ellen

Twentse asperges in allerlei soorten en maten beoordeeld

ALMELO - Een deskundig proefpanel van maitre sommeliers, chefkoks en overige deskundige proevers uit de culinaire wereld hebben zich achter gesloten deuren weer gebogen over allerlei Twentse aspergegerechten. Nadat de competitie gestreden was door middel van een verkiezingsdiner in Restaurant De Wijzer van het ROC van Twente in Almelo zijn de winnaars bekend.

De verkiezing is een competitie tussen wijnhandelaren, ambachtelijke slagers en groentespeciaalzaken die de laatste drie jaar een vast onderdeel zijn van de Twente Asperge Tour. Veel enthousiaste deelnemers uit de 14 gemeenten in Twente deden mee. De verkiezing bestond dit jaar wederom uit verschillende categorieën, namelijk de Twente Asperge ham, salade, wijn en terras. De laatstgenoemde is een nieuwe categorie, bedoeld voor chef koks van restaurants met een aantrekkelijk terras. Zij werden uitgedaagd om een aantrekkelijk koud aspergegerecht te bereiden die op hun eigen terras inclusief een glas wijn voor maximaal 15 euro verkocht kan worden.

Asperge Ham

In de categorie Twente Asperge Ham won Keurslager Roetgering uit Enter goud. Gildeslager Goossen uit Rijssen moest genoegen nemen met het zilver, terwijl Keurslagerij Gerrit Rensink uit Borne met het brons aan de haal ging.

Asperge Salade

Keurslager Herman Huuskes uit Enschede won in de categorie Twente Asperge Salade goud. Het zilver in deze categorie ging naar De bleek Groente en Fruit Speciaalzaak uit Borne en Enter. De vakopleidingen Horeca Niveau 2 van het ROC van Twente Almelo mocht het brons meenemen.

Asperge Wijn

De lekkerste Asperge Wijn uit Twente komt van Drankenspecialist 't Raedthuys in Losser. Ook in Hengelo bij De Wijnhandel is het Asperge Wijn goed te drinken, zo geeft de zilveren beoordeling aan. Ter Braak Dranken, ook uit Hengelo ging er met het brons vandoor.

Asperge Terras

De nieuw ingevoerde categorie werd gewonnen door Parkhotel de Wiemsel uit Ootmarsum met gebrande asperges gegaard in een beurre noissette met gerookte zalm. 't Losse Hoes uit Holten en Landgoedhotel de Wilmserberg uit De Lutte volgden met het zilver en het brons.

Zelf proeven?

Iedere aspergeliefhebber kan zelf beoordelen of de toewijzing van het goud, zilver en brons door de experts klopt. De komende weken zijn er nog volop activiteiten met betrekking tot asperges te beleven in Twente. Van proeverijen en lunches tot streekmarkten, workshops en masterclasses. Kijk voor het programma op www.twenteaspergetour.nl.