Volledig scherm
Burgemeester Onno van Veldhuizen © Lenneke Lingmont

Twentse burgemeesters waarschuwen voor Turks-Duitse boksclubs: 'Ze zijn crimineel'

ENSCHEDE - De politie houdt drie in Twente opgedoken afdelingen van Saudarah, de zogenoemde steunclub van motorclub Satudarah, scherp in de gaten. Dat wordt door een woordvoerder bevestigd. Hetzelfde geldt voor een afdeling van de Turks-Duitse boksclub Osmanen Germania, die zich via Twente in Nederland wil vestigen. De autoriteiten hier volgen de clubs met argusogen omdat ze in verband worden gebracht met criminele activiteiten.

De drie groepen van Saudarah steunen de Twentse Satudarah-afdeling Eastside en verrichten volgens politieonderzoeken hand- en spandiensten voor de motorclub.

'Geen beste naam'
Over Osmanen Germania is minder bekend. Toch wordt ook deze boksclub op de voet gevolgd door de autoriteiten. Hoewel bestuursleden van Osmanen Germania beweren dat ze niets met criminaliteit te maken willen hebben en met de beste bedoelingen naar Twente komen, stelt de Enschedese burgemeester Van Veldhuizen vast dat de club in Duitsland geen beste naam heeft.

„Ze zijn naar eigen zeggen een boksclub, maar die toont veel gelijkenissen met een motorbende: ze dragen leren hesjes, de organisatie is vergelijkbaar, ze komen intimiderend over en veel leden zijn bekend bij justitie.” De club vermengt zich volgens hem met Satudarah.

Waarschuwen
De komst van de clubs is voor Van Veldhuizen reden om, ook namens zijn collega’s een duidelijke waarschuwing af te geven. „Ze zoeken onderdak. Maar: laat ze niet binnen.” Volgens hem dringen de clubs zich op bij horecazaken, muziek- en sportverenigingen. „Wees niet naïef. Rond die clubs hangt een zweem van criminaliteit en veel leden hebben een strafblad. Ze zijn niet welkom.”

Van Veldhuizen en z’n collega’s waarschuwen niet alleen, maar willen ook hulp bieden. „Weet je niet hoe je hen onderdak kunt weigeren of durf je dat niet, neem contact op met ons en de politie. Wij staan voor je klaar.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement