Volledig scherm
© ANP

Twentse gemeenten hebben voor miljoenen aan leningen uitstaan

ENSCHEDE - Leen als gemeente geen geld uit aan ziekenhuizen en voetbalclubs. Dat vindt hoogleraar Maarten Allers. Het zijn leningen met een groot risico. En er is een ‘gijzelingsgevaar’.

Grote vraagtekens
Maarten Allers, hoogleraar financiën lagere overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen, reageert daarmee op de zorgen die zijn gerezen over de lening van Enschede van 17,5 miljoen euro aan het Medisch Spectrum Twente (MST). Hij vindt bankierende gemeenten risicovol. Hij plaatst echter ook grote vraagtekens bij het lenen aan woningcorporaties, zoals Hengelo doet, en aan voetbalclubs. „Je wordt als politiek snel gegijzeld.”

MST
Het MST maakte afgelopen jaar veel minder winst. Volgens de raad van commissarissen moet het rendement echt omhoog om aan de financiële verplichtingen van de banken te kunnen blijven voldoen voor de 240 miljoen kostende nieuwbouw.
D66 in Enschede wil naar aanleiding van de kwestie van het MST een debat over de risico’s die de stad loopt met alle leningen. „Ik wil meer inzicht in de risico’s”, zegt Martijn Braber.

Leningen
Enschede heeft in totaal voor 70 miljoen uitgeleend. Behalve aan het MST ook aan voetbalclub FC Twente. Hengelo gaat daar met 480 miljoen zwaar overheen; daarvan is 416 voor sociale woningbouw. Almelo heeft rond de 45,8 miljoen aan leningen verstrekt, waaronder 8,2 mln aan voetbalclub Heracles en een kleine 10 miljoen aan woningbouwcorporaties.

De Twentse gemeenten zijn landelijk geen uitzondering als het gaat om uitlenen van geld.