Volledig scherm
© Martin Ommering

‘Twentse gemeenten moeten kijken naar gebruik beveiligingscamera’s particulieren’

HENGELO - De Twentse gemeenten zouden zich een beeld moeten vormen van de wenselijkheid van het gebruik van camera’s van particulieren ten behoeve van de opsporing. Dat heeft Rob Welten, burgemeester van Borne, woensdagmorgen bepleit tijdens een vergadering van de Veiligheidsregio Twente.

„Als openbaar bestuur zouden wij op zijn minst moeten nadenken over een aspect als privacy en eventuele voorwaarden”, zei Welten. Hij deed dit naar aanleiding van de oproep van de politie aan burgers om hun beveiligingscamera’s te laten registreren, zodat ze kunnen worden gebruikt bij het oplossen van misdaden.

Inhoudelijke discussie
Welten zegt niet per definitie voor of tegen het gebruik van particuliere camera’s te zijn, maar dringt wel aan op een inhoudelijke discussie. „Er bestaat een zeker spanningsveld tussen het principe van Big Brother is watching you en de vraag of je bij de opsporing van strafbare feiten gebruik maakt van dit soort netwerken. Een camera zal misschien ook de openbare ruimte voor een deel bestrijken, maar het is de vraag of zomaar een hele straat in beeld gebracht mag worden.

Die discussie zouden ook wij als bestuurders moeten voeren”, aldus Welten, wiens pleidooi werd ondersteund door burgemeester Jon Hermans van Almelo. „Het kan geen kwaad om als gemeenten heel precies te kijken waar hier de grenzen liggen.” Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede en voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, zei zich niet onmiddellijk een formele rol voor een gemeente te kunnen voorstellen bij de inzet van camerabeelden van burgers.