Volledig scherm
Spuiten en spullen om GHB te maken, een middel dat vroeger werd gebruikt als inslaapmiddel en nu onder de opiumwet valt, hetgeen bij drie huiszoekingen in Groningen, waar de feesten werden georganiseerd, is gevonden. Foto Karel Zwaneveld (ANP)

Twentse homoscene houdt hart vast

ENSCHEDE - Hij schaamt zich dood 'voor ons soort mensen', voorzitter Jan Krol van het COC Twente en Achterhoek. Door het nieuws over de seksparty's worden alle pogingen begrip te kweken voor de emancipatie van homo's en lesbiennes in één klap om zeep geholpen.

Hij heeft de berichtgeving scherp gevolgd. "Met dit soort 'gevoelsgenoten' hebben we geen paus Benedictus, weiger-ambtenaren bij de burgerlijke stand, of Marokkanen meer nodig", aldus de directeur van de bibliotheek Almelo.
Hij wijst op recent wetenschappelijk onderzoek, waaruit zou moeten blijken dat de hypofyse (een kliertje in de hersenen) bij homo's groter zou zijn dan bij hetero's. "Dan moeten ze in Groningen wel exorbitant groot zijn."

Hij hoorde vele jaren geleden al geruchten over het besmetten van homo's met het hiv-virus dat aids veroorzaakt. Uit Amerika. Er was een naam voor dat fenomeen: the gift. " Het speelde bij mensen met een voortdurend overkokend libido. Soms probeerden homo's hun angst voor besmetting uit te schakelen door zich bewust te laten besmetten."

Onbeschermde seks wordt ook wel bare backing genoemd. In Amerika, maar ook in de homoscene in grotere Europese steden, worden bare back-party's georganiseerd. Bij het bezoeken van seksparty's kan meespelen dat een hiv-besmetting niet meer direct fataal is, zoals twintig jaar geleden toen aids bekend werd. Met medicijnencocktails wordt niet alleen die ziekte bestreden, ook de angst ervoor. "Maar veiligheid met seks is nog altijd geboden, ondanks de medicijnen", zegt de COC-voorman.

Zijn vereniging, ontstaan uit de Amsterdamse Shakespeareclub die in 1949 is omgedoopt tot Cultuur- en Ontspanningscentrum (COC), onderneemt geen extra acties. "De publiciteit is al groot genoeg. De HIV-vereniging is hier meteen bovenop gedoken en mijn naamgenoot, Henk Krol van de Gay Krant, heeft heldere standpunten ingenomen." Niet alleen voor 'zijn soort mensen'.
In Twente zouden geen grote bare back party's worden georganiseerd, waarbij doelbewust een hiv-besmetting wordt geriskeerd. Incidenteel komt het mogelijk wel voor bij mensen thuis, in de privé-sfeer in kleine groepen. "Ik weet heel, heel zeker dat er hier geen afgelegen hallen worden gebruikt, of ruimtes worden gehuurd voor seksparty's", zegt Paul de Leuw van homocafé Stonewall in Enschede. Daar wordt een keer in de twee maanden een fetisjparty gehouden, met darkroom.
De laatste keer kwamen er een man of twintig. "De GGD was ook over de vloer voor extra voorlichting. Bezoekers konden zich laten testen op een SOA en HIV. We doen er alles aan om de mensen safe te laten vrijen."

Ook konden mensen zich - op kosten van Stonewall - laten vaccineren tegen hepatitis A en B. "Ik doe dit soort party's juist om te zorgen dat mensen hun heil steeds moeten zoeken op homo-ontmoetingsplekken. Daar gebeurt veel onveilige seks. Maar het gevaarlijkst is toch het internet. Ik kan á la minute in chatrooms jongens uit deze regio aanwijzen, die zich aanbieden voor alleen bare backing thuis. Als je daar op ingaat ben je natuurlijk niet wijs. Ik ben ook wel eens uitgenodigd in zo'n chatroom. Voor een jam: dat is dan groepsseks met pilletjes. 'Dan gaan we helemaal uit ons dak', zeggen ze dan. Meestal ergens in een boerderij, buiten de stad. Maar mij dus niet gezien."

Risicovol vindt hij ook de bezoeken aan homosauna's in de regio. "Daar is het in de weekeinden enorm druk. Er zijn videocabines en darkrooms bij. Heel simpel: wie naar een homosauna gaat, gaat daar niet alleen voor de sauna naar toe."
De GGD regio Twente zegt heel alert te zijn op feesten met excessen. De GGD bezoekt onder andere homo-ontmoetingsplekken en de homo-horeca om erachter te komen wat er in het wereldje leeft. Ook tijdens spreekuren voor homoseksuelen steekt de organisatie haar licht op, zodat zo gericht mogelijk voorlichting gegeven kan worden over veilige seks.
Woordvoerder P. Kuipers: "We hebben ons hart vastgehouden toen het fenomeen bare backing in de VS opdook. Als we signalen krijgen dat die hier ook komen, dan springen we er echt bovenop. Natuurlijk komt onbeschermde seks voor - zoals dat ook onder hetero's gebeurt... Maar georganiseerde feesten, waarbij mensen elkaar doelbewust HIV geven, hebben we gelukkig nog niet meegemaakt."

Ruim twee jaar geleden dook in Twente onder mannen, die actief waren in de extreme homoscene, een zeldzame geslachtsziekte op. De ziekte kwam tot nu toe vooral in tropische landen voor en zou via seksclubs in grote Europese steden zijn 'geïmporteerd'. Daar zou mogelijk wel sprake zijn geweest van bare backing, met groepen HIV-besmette mannen. Bij vijf Twentenaren is de ziekte toen vastgesteld. "Dat speelt nog steeds, maar de piek is voorbij."


"Natuurlijk komt onbeschermde seks voor. Maar georganiseerde feesten, waarbij mensen elkaar doelbewust HIV geven, hebben we nog niet meegemaakt."