Volledig scherm
© Toma Tudor

Twentse uitvindingen krijgen steuntje in de rug

ENSCHEDE - Twee samenwerkingsverbanden van Twentse bedrijven krijgen samen 2,5 miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van nieuwe technologie. Het gaat om een injecteerbare hydrogel als middel tegen slijtage in gewrichten en om membraanfilters waarmee medicijnresten, hormonen en pesticiden uit drinkwater kunnen worden gehaald.

Het geld is afkomstig uit een pot met 10,5 miljoen euro, die 'Europa', het rijk en de provinciebesturen samen investeren in dertien innovatieprojecten in Gelderland en Overijssel. De betrokken bedrijven leggen er zelf samen 15 miljoen bij, zodat er in totaal 26 miljoen in de regionale economie wordt gepompt. In Twente is er een miljoen euro subsidie beschikbaar voor het project 24Water en nog eens anderhalf miljoen voor de ontwikkeling van de hydrogel.

Hy2Care
In dit laatste project werken Hy2Care, Baat Medical Products uit Hengelo, het Veterinair Kenniscentrum Oost-Nederland (VKON) in Den Ham en de Universiteit Twente samen. Hy2Care is de onderneming van prof. Marcel Karperien (48) en een aantal collega's. Het consortium kan anderhalf miljoen euro subsidie tegemoet zien voor het verder ontwikkelen van de hydrogel, die kraakbeen in gewrichten kan repareren. Met de gel tegen artrose is met veelbelovende resultaten al uitgeprobeerd bij paarden en er is nu vervolgonderzoek nodig bij paarden, geiten en honden. Als de uitkomsten daar ook positief zijn kan de gel uiteindelijk worden gecertificeerd. Productie van slechts 250 gram van dit goedje kost volgens Karperien alleen al circa een miljoen euro.

"Voor we er zo ver mee zijn dat de hydrogel op de markt kan worden gebracht, zijn we een miljoen of zeven kwijt", schetst prof. Karperien de lange weg die er nog is te gaan.

Testen
Karperien hoopt dat de hydrogel 'eind 2017' voor het eerst op mensen kan worden getest. "Dat zal om te beginnen in knieën zijn. Heupen en schouders zijn nog toekomstmuziek, want die gewrichten zijn anatomisch ingewikkelder dan een knie. Maar in Nederland lopen alleen al 300.000 patiënten met slijtageproblemen aan de knie, dus alleen daar al valt veel te winnen."

Omdat er nog veel geld nodig is voor de gel als geneesmiddel kan worden geregistreerd, ligt volgens Karperien op termijn een samenwerking met een farmaceutisch bedrijf voor de hand. De Baat Medical Products uit Hengelo ontwikkelt de naald waarmee de gel tijdens een kijkoperatie in het gewricht moet worden gebracht.

Filteren
24Water krijgt een miljoen euro bijgeschreven voor de ontwikkeling van membraanfilters waarmee medicijnresten, pesticiden en hormonen uit rioolwater kunnen worden gefilterd. De medicijnresten en hormonen komen via urine in het riool, waarbij de hormonen afkomstig zijn uit de anticonceptiepil. Ook hier trekt een UT-hoogleraar de kar via het bedrijf NX-Filtration: Erik Roesink (63).

De andere partners zijn Artecs Polymer Research & Technology in Enschede, waterleidingbedrijf Oasen in Delft en de Universiteit Twente. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe technologie in 2018 marktrijp, voorspelt hij. "Het is de bedoeling dat we de productie in Enschede doen. Dat brengt vanaf 2020 naar verwachting werk voor 30 tot 40 mensen."