Volledig scherm
© Thinkstock

Twentse zorgaanbieders staat flinke schoonmaak te wachten

ENSCHEDE - Er staat de Twentse zorgaanbieders volgend jaar een grote schoonmaak te wachten. Van de ruim 200 zorgbedrijven die nu een contract hebben met de 14 Twentse gemeenten, blijven er in 2018 slechts enkele tientallen over. Volgens wethouder Jurgen van Houdt van Enschede wordt het daardoor makkelijker om de kwaliteit van de zorg te handhaven.

De gemeente Enschede werd afgelopen week weer geconfronteerd met een dubieus bureau. Zorgburo Maatwerk levert volgens de gemeente geen, of onvoldoende zorg aan zeer kwetsbare cliënten. Opmerkelijk is dat dit zorgbureau wel weer voorkomt op de lijst van erkende Twentse zorgaanbieders voor 2017.

Zorg in natura
De winnaars van die aanbesteding werden vorige maand bekend. Het gaat om de aanbieders van zorg in natura: daarbij heeft de gemeente een contract met de zorgaanbieder en beheert zo het zorgbudget. Dit in tegenstelling tot het pgb, waarbij de cliënt zelf het contract afsluit en het budget moet beheren.

Mankementen
Volgens wethouder Van Houdt is het voor de Twentse gemeenten bijna niet te doen om de enorme hoeveelheid zorgaanbieders goed in de gaten te houden. „Toen het Rijk de zorg aan ons overdroeg in 2015, hebben we zoveel mogelijk alle bestaande aanbieders gecontracteerd. We wilden niet dat mensen ineens hun vertrouwde zorgverlener kwijt raakten. Maar we zien wel mankementen in dit systeem en daar doen we iets aan”, aldus Van Houdt.

Gedragscodes
„Wij willen samen met de branche gedragscodes opstellen en we komen met aangescherpte kwaliteitseisen. Ik verwacht dat daardoor het aantal zorgaanbieders flink zal teruglopen. Dat maakt het ook een stuk makkelijker om die vervolgens te controleren.”

Te makkelijk
Wethouder Van Houdt erkent dat het veel te makkelijk is om een zorgbureautje op te richten en vervolgens te frauderen of kwalitatief slechte zorg te verlenen. De zorg wordt verleend aan mensen die bijvoorbeeld verstandelijk beperkt, verslaafd of psychiatrisch patiënt zijn. Die kwetsbare doelgroep heeft lang niet altijd in de gaten dat hun zorg ondermaats is. „Wij willen als gemeenten goede zorg voor onze burgers. Keuzevrijheid is belangrijk, maar als je kunt kiezen uit 30 aanbieders in plaats van 200 heb je nog steeds veel keuze.”

Uitbreiden
Het betekent wel dat de overgebleven zorgaanbieders flink moeten uitbreiden om alle cliënten te kunnen opvangen. Van Houdt: „Wij zijn er verantwoordelijk voor dat iedereen de zorg krijgt die hij nodig heeft. Daar moeten we goede afspraken over maken.”